29.5.2015 10:10

Ένας Χιώτης πιανίστας στην κορυφή του "Grand Prix Μαρία Κάλλας"

Νέα μεγάλη διάκριση για τον νεαρό Έλληνα πιανίστα Κωνσταντίνο  Δεστούνη, ο οποίος έχει Χιώτικη καταγωγή – από την μητέρα του Δέσποινα Βολικάκη, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αγία Παρασκευή Καστέλλου.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης κατέκτησε το 2ο Βραβείο  στον παγκοσμίου φήμης Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου  «Grand Prix Μαρία Κάλλας», που διεξήχθη από τις 15 έως τις 24 Μαΐου στην Αθήνα και διοργανώθηκε  από το καλλιτεχνικό κέντρο Athenaeum και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η εννεαμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον διακεκριμένο πιανίστα Ντμίτρι Μπασκίροφ, αποφάσισε να μην απονείμει το πρώτο βραβείο, (το 1ο βραβείο δεν έχει απονεμηθεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του διαγωνισμού).

Η τελική φάση του διαγωνισμού, καθώς και η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκαν την  Κυριακή, 24 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μεταδοθούν μαγνητοσκοπημένα από την ΝΕΡΙΤ PLUS την Κυριακή 31 Μαΐου 2015, ώρα 21:00, και στη συνέχεια με τη συνεργασία της EBU θα μεταδοθούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς, με κυριότερα το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Southern Highlands 2013» της Αυστραλίας, το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Grand Prix Maria Callas 2015» στην Αθήνα και το 2ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης το 2012. Έχει βραβευθεί σε πολλούς ακόμα διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου - Παρίσι, Σόφια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.ά. ενώ ως  νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην «Eurovision Young Musicians 2010» στη Βιέννη.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Ελένης Τιμ. Μυκονίου» της Τάξης των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών, με το Χρυσό Μετάλλιο της UNESCO και με τιμητικές διακρίσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικά μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αυστραλίας, καθώς και δύο ηχογραφήσεις CD. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Καμπέρα, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νέων του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλές άλλες.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) στην ειδίκευση πιάνου με καθηγητή τον Ιγκόρ Πέτριν, καθώς και διπλωματούχος πιάνου του Ελληνικού Ωδείου με καθηγήτρια την Αγάθη Λεϊμονή. Συνεχίζει τις σπουδές του για Master στο πιάνο, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg, με καθηγητή τον Rolf Plagge

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ