11.7.2016 12:27

Ένας Βικιανός από την Ουρουγουάη αναζητά τις ρίζες του [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο YAMANDU STAVRINAKIS, 3ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ

Η αγάπη του για μία Ελλάδα που δεν γνώρισε ποτέ αλλά και οι αφηγήσεις από τα παιδικά του χρόνια αποτέλεσαν το καλύτερο κίνητρο για τον Yamandu (Σαμαντού) Σταυρινάκη που ξεκίνησε από τη μακρινή Ουρουγουάη με προορισμό το Βίκι, προκειμένου να ανακαλύψει το παρελθόν της οικογένειάς του.

Τρίτης γενιάς μετανάστης ο Σαμαντού γεννήθηκε και ζει στην Ουρουγουάη, σε μία χώρα που όπως τονίζει ο ίδιος έχει πολλά κοινά αλλά και πολλές διαφορές με την Ελλάδα. Έχοντας στην καρδιά του την αγάπη του για την γη των προγόνων του, την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει το μακρινό ταξίδι για τη Χίο. Αφού πρώτα ενημέρωσε τους συγγενείς του στη Χίο, μπήκε στο αεροπλάνο, διέσχισε τον Ατλαντικό και σε λίγες ώρες βρέθηκε στην Αθήνα.

Τα συναισθήματα, όπως περιγράφει στον «π», ήταν πρωτόγνωρα. «Η στιγμή που το αεροπλάνο προσγειώνονταν στην Αθήνα ήταν μοναδική. Δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η εναλλαγή τοπίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Χίο. «Στην Ουρουγουάη έχουμε κυρίως πεδιάδες. Μου έκανε εντύπωση ότι εδώ εναλλάσσονται το βουνό με τη θάλασσα», εξήγησε.

Η επαφή με τη Χίο

Μη χάνοντας χρόνο ο Σαμαντού ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Χίο. Πρώτος σταθμός, το μακρινό Βίκι, εκεί απ όπου οι πρόγονοί του ξεκίνησαν με προορισμό τη Λατινική Αμερική. «Πολλοί με έβλεπαν με περιέργεια. Παρόλα αυτά ένιωσα πολύ φιλικά και άνετα. Προσπάθησα κι εγώ από την πλευρά μου να ενταχθώ μέσα στην κοινωνία.  Όλοι με υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ζεστασιά», ανέφερε σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της διαμονής του προτίμησε να συχνάζει σε παραδοσιακά καφενεία παρά σε καφετέριες. «Μου αρέσει που ακόμα υπάρχουν κάποια παραδοσιακά στοιχεία. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μαζεύεται ο κόσμος γύρω από το τραπέζι, ο τρόπος που επικοινωνούν και αυτά τα οποία λένε», εξομολογείται ο ίδιος.

Εκτός όμως από το Βίκι η ολιγοήμερη επίσκεψή του στη Χίο περιελάμβανε κι άλλους σταθμούς όπως το Άγιο Γάλας καθώς και τουριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Επόμενος στόχος

Έχοντας κρατήσει σαν πολύτιμο ενθύμιο την πρώτη του επαφή με τις ρίζες του, κάτι που επιτεύχθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της ξαδέρφης του Μαρίας Σταυρινάκη, ο Σαμαντού αναχώρησε και πάλι για την Ουρουγουάη με στόχο την επόμενη χρονιά να επιστρέψει έχοντας μαζί του και την οικογένειά του. Παρά το σύντομο της διαμονής του ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να αναζητήσει τα έγγραφα γέννησης του παππού του προκειμένου να λάβει την ελληνική ιθαγένεια. «Μπορεί να μην έχω τη δυνατότητα να έρθω για μόνιμη εγκατάσταση στη Χίο όμως αυτό το νησί θα αποτελεί μόνιμο προορισμό μου», ανέφερε ο ίδιος κλείνοντας τη συνέντευξή του στον «π». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ