11.4.2014 9:47

Ένα όνειρο τρελό μόλις ξεκινά !

Πριν περίπου 5 χρόνια, το τότε Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Χίου, ανάμεσα και σε άλλα ζητήματα που καλούνταν να δώσει λύσεις, έβαλε στο τραπέζι για πρώτη φορά το φιλόδοξο θέμα της επισκευής του ιστορικού κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου Χίου στη Μπέλα Βίστα.

Με τη συμβολή έμπειρων μελών του Συμβουλίου (αρχιτέκτονες- μηχανικοί) το στοίχημα ήταν να μπορέσει ο Ν.Ο. Χίου μέσα στα επόμενα χρόνια να επιστρέψει στο σπίτι του, στις γνωστές εγκαταστάσεις  του, που για δεκαετίες φιλοξένησαν όλες τις ομάδες του.

Κινητοποιήθηκαν όλοι οι γνωστοί και φίλοι του Σωματείου σε Χίο και Αθήνα, από όποια θέση κι αν βρίσκονταν, για να μπορέσει ο σχεδιασμός να αποκτήσει μορφή μελέτης και να κατατεθεί στις υπηρεσίες. Με εμπόδια, καθυστερήσεις, δυσκολίες, με διάφορα ζητήματα που συνεχώς προέκυπταν, αλλά και με το πείσμα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, μέσα σε μικρό διάστημα η αρχιτεκτονική μελέτη για την επισκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες του ΝΟΧ μιλούσαν για το κτίριο σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί να φάνταζε ακατόρθωτο, ωστόσο τα αποτελέσματα δικαιώνουν τώρα τις προσπάθειες.

Φως από το ΚΑΣ

Πρωτεργάτης της προσπάθειας ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Ν.Ο. Χίου Π. Αγγελίδης. Μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου, τους Λεωνίδα και Δήμη Μυλωνάδη που σχεδίασαν το κτίριο το 1968, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ν.Ο. Χίου Λέανδρο Ρακιντζή και αρκετούς ακόμη, που έβλεπαν την αναγκαιότητα, προετοίμασαν τα στάδια και κατάφεραν τις προηγούμενες ημέρες να περάσουν την αρχιτεκτονική μελέτη με ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μιας και το κτίριο είναι διατηρητέο. 

Η απόφαση, όπως ήταν φυσικό, σκόρπισε χαρά σε όλη την οικογένεια του Ν.Ο. Χίου, δεδομένου ότι ο δρόμος για τη λήψη άδειας επισκευής από το Δήμο Χίου είναι πιο κοντά από ποτέ. Απομένει ωστόσο η στατική μελέτη, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι και να προχωρήσει άμεσα σε συνεργασία με ειδική μελετητική ομάδα, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Τι περιλαμβάνεται

Η αρχιτεκτονική μελέτη που ενέκρινε το Κ.Α.Σ. περιλαμβάνει εκτεταμένες επισκευές στο σκελετό του κτιρίου, που αδιαμφισβήτητα έχει υποστεί φθορές στο πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, προβλέπει τη νέα πισίνα που θα κατασκευαστεί στο χερσαίο χώρο μπροστά από το κτίριο και την εσωτερική διαρρύθμιση του κεντρικού κτιρίου που αποκτά νέα μορφή.

Όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου θα παραμείνουν όπως ήταν, ενώ σημαντική βελτίωση θα προκύψει από την επισκευή των κερκίδων, του χώρου ιστιοπλοΐας και του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου.

Είναι προφανές όμως ότι στην αναζήτηση πόρων και πιστώσεων ο Ν.Ο. Χίου δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, εάν δεν συστρατευθούν γύρω του οι φορείς. Αυτό το στοίχημα, σίγουρα δεν μπορεί να χαθεί... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ