11.3.2019 19:56

Ένα νησί γεμάτο… αδέσποτα

• Καθημερινό φαινόμενο η εγκατάλειψη ζώων στον δρόμο. Θα δράσει ο Δήμος ή θα συνεχίσουν οι τετράποδες ψυχές να πληρώνουν… την αδράνεια;

Αλαλούμ επικρατεί με το θέμα των αδέσποτων στο νησί μας, ειδικότερα τον τελευταίο μήνα, καθώς οι αναρτήσεις από απλούς πολίτες αλλά και από τις Φιλοζωικές Οργανώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαδοχικές και ασταμάτητες.

Ο «π» το τελευταίο διάστημα δέχεται διαρκώς μηνύματα από αγανακτισμένους πολίτες που ζητούν λύσεις για την καθημερινή εγκατάλειψη κουταβιών στους δρόμους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα δεσποζώμενα

Τον Αύγουστο ο «π» είχε πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ μέσω του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας ο πραγματικός αριθμός των τετράποδων που βρίσκονται υπό την αιγίδα του Φιλοζωικού Συλλόγου, της Κιβωτού του Θοδωρή και του Δήμου, ο οποίος άγγιζε τα 220. «Την τελευταία εβδομάδα  έχουμε μαζέψει 10 κουτάβια από διάφορα μέρη του νησιού. Θέλω να γνωστοποιήσω ότι όλα τα ζώα που φροντίζουμε εμείς, η Κιβωτός του Θοδωρή και ο Δήμος είναι στειρωμένα, επομένως το πρόβλημα έρχεται από τους ιδιώτες, που για οικονομικούς λόγους -πολλές φορές- δεν στειρώνουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να γεννούν και να εγκαταλείπουν τα κουτάβια», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, Κ. Χούλη.

«Ο Δήμος βοηθάει και με το παραπάνω…»

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό και με το παραπάνω», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Καρασούλης όταν ερωτάται για το ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος στο συγκεκριμένο θέμα. Αναμφισβήτητα όταν η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έφυγε από τα χέρια της κ. Ποταμούση και πέρασε στου κ. Καρασούλη τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από όλους τους εμπλεκόμενους στο κεφάλαιο «Χίος και αδέσποτα». Ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να ταλαντεύει καθημερινά εκατοντάδες φιλόζωους συμπολίτες μας. «Ο Δήμος δαπανά ετησίως περίπου 30.000 ευρώ για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων. Εμβόλια, τροφές και συμβάσεις με 4 κτηνιάτρους είναι μερικά από τα οποία μπορώ να σας αναφέρω», υπογράμμισε ο Ν. Καρασούλης. Πρόστιμα σε ιδιώτες που εγκατέλειψαν τα κατοικίδια τους και έπεσαν στην αντίληψη του Δήμου, έχουν επιβληθεί και μάλιστα πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, όμως όταν ερωτήθηκε για τον αριθμό αυτών… καταβλήθηκε από στιγμιαία αμνησία.

Αν δεν μπορείτε να τα στειρώνετε… να μπορέσετε

Λίγο η ανύπαρκτη συγκεχυμένη δημοτική πολιτική,  λίγο οι ανίκανοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, λίγο η κατάσταση που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στις εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις, εκατοντάδες τετράποδες ψυχές βρίσκονται μόνες και αβοήθητες, όντας έρμαια ανίκανων χειρισμών. Και ναι, η υψηλή τιμή της στείρωσης είναι γεγονός και κοινώς αποδεκτή από την κοινωνία, όμως ο ρόλος του εκάστοτε ιδιοκτήτη ενός κατοικίδιου είναι αυτός του φροντιστή. Αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις όποιες ανάγκες του τότε οι επιλογές είναι δύο: ή δεν το υιοθετείς εξαρχής ή προσπαθείς με όποιον  τρόπο καθίσταται δυνατός να πράξεις τα δέοντα – έστω και αν χρειαστεί να στερηθείς εσύ κάτι-.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ