28.4.2015 11:54

Ένα αεροπλάνο για 34 «ήρωες» τουρίστες!

ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ

Σχεδόν... ιδιωτική ήταν η πτήση της ολλανδικής εταιρίας Transavia που αποβίβασε στην πρώτη της προσέγγιση στη Χίο για τη σεζόν 2015 τους λιγοστούς ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν το νησί μας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η εταιρία αποβίβασε 34 τουρίστες που πάτησαν το πόδι τους στο νησί μας, ενώ το αεροσκάφος συνέχισε για τη Πάφο της Κύπρου όπου προφανώς το τουριστικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Εννοείται δε πως από πλευράς Δήμου ή Περιφέρειας κανείς δεν βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Όμηρος» για να υποδεχθεί με κάποιο υποτυπώδη παραδοσιακό τρόπο τους πρώτους αεροπορικούς επιβάτες του καλοκαιριού....

«Δεν παρουσιάστηκε κάποιος. Όλα έγιναν με την πρότυπη διαδικασία αποβίβασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «π» άνθρωπος που έζησε από κοντά την πρώτη άφιξη.

Η Transavia αποτελεί τον μόνιμο και σταθερό τροφοδότη επισκεπτών τα τελευταία 20 χρόνια, αρνούμενη προς το παρόν και παρά το δυσμενές κλίμα να σταματήσει τις πτήσεις της προς τη Χίο. Αυτό βέβαια δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε μια κοινωνία που έχει παντελώς στραμμένη την προσοχή της στην Ανατολή τροφοδοτούμενη αποκλειστικά με Τούρκους επισκέπτες. Ωστόσο για την ολοένα και τραγικά μειούμενη αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Ευρώπη, καμία πρόσφατη θέση δεν έχει διατυπωθεί.

 

Στα ίδια και χειρότερα

Την περσινή περίοδο έφθασαν στη Χίο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, σε μια σεζόν δηλαδή  6 μηνών, μόλις 8.375 επισκέπτες. Αυτοί αναλύονται σε:

ΑΥΣΤΡΙΑ: 961

ΒΕΛΓΙΟ: 1025

ΤΣΕΧΙΑ: 332

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 3798

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: 2259

Αν συνυπολογίσουμε ότι η πρώτη πτήση έφερε μόλις 34 άτομα, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τα περσινά στατιστικά τα οποία θα επιβεβαιωθούν και φέτος ή θα διαψευστούν προς το χειρότερο.

 

Εβδομαδιαίες πτήσεις!  

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι αεροπορικές εταιρίες που θα πραγματοποιήσουν πτήσεις προς τη Χίο είναι ίδιες με πέρσι αλλά με μία πτήση η καθεμιά την εβδομάδα! Εξαίρεση αποτελεί η Transavia που θα εκτελεί δυο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Πέμπτη και Δευτέρα. Από κει και πέρα, η Austrian θα εκτελεί κάθε Τετάρτη από το τέλος Ιούνη μια εβδομαδιαία πτήση, η Travel Service από την Τσεχία θα έχει μια πτήση κάθε δεκαήμερο, ενώ η Σκανδιναβική SAS θα έχει μια πτήση κάθε Σάββατο.  

«Δεν υπάρχει καμία πρόγνωση ότι η κατάσταση φέτος θα διαφοροποιηθεί. Το πλέον πιθανό είναι να υπάρχει περαιτέρω πτώση μιας και οι πτήσεις εκτελούνται με μεγάλη διαφοροποίηση στην συχνότητά τους. Αν δεν είναι λοιπόν περίπου 8.000 οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα είναι λιγότεροι και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην πολιτική των αεροπορικών εταιριών που διαβλέπουν ένα μη αναστρέψιμο τουριστικά κλίμα», αναφέρει τουριστικός παράγοντας για το θέμα.

Με τα στατιστικά λοιπόν εναντίων μας, τον τουριστικό κλάδο αλλά και όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ρεύμα των Τούρκων επισκεπτών, η απομόνωση του νησιού από τον χάρτη του ευρωπαϊκού τουρισμού είναι δεδομένη. Εξάλλου το ενδιαφέρον μας ως τόπος το επιδείξαμε από την πρώτη κιόλας άφιξη.... ως παντελώς απόντες. 

Ν.Κ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ