25.7.2015 10:26

Εν ψυχρώ δολοφονίες

• ΤΡΑΓΙΚΑ ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το προφητικό δημοσίευμα του "π" της Δευτέρας 20/7 για την υγειονομική εγκατάλειψη της Βολισσού

 

Μείγμα οργής, φόβου και απελπισίας έχει κυριεύσει τους μόνιμους και περιστασιακούς κατοίκους της Αμανής από την κορύφωση του δράματος της υγειονομικής εγκατάλειψης της πιο απομακρυσμένης περιοχής του νησιού. Κάθε σοβαρό περιστατικό από τη Βολισσό και πάνω καταλήγει αβοήθητο, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προβλέψει αν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας  της ανθρώπινης ζωής στην περίπτωση στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε το απόγευμα της Παρασκευής με το θάνατο από κολπική μαρμαρυγή (πιθανότατα) του 61χρόνου εργολήπτη Χρ. Καπίρη, προσώπου ιδιαίτερα αγαπητού σε όλη την έκταση της Αμανής.

Οι σκηνές που ακολούθησαν τα κρίσιμα λεπτά από την ώρα που ο εκλιπών ένοιωσε αδιαθεσία ενώ κάθονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του σοκάρουν και θέτουν ευθέως ευθύνες για κακουργηματική αμέλεια όσων παρακολουθούν αμέριμνοι.

Έσπασαν την κλειδαριά του Ιατρείου!

Στη Βολισσό φυσικά δεν εφημέρευε ιατρός, αυτό τείνει να γίνει πια καθεστώς. Η παρουσία παραθεριστών ιατρών αναζωπύρωσε κάπως τις ελπίδες άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών και τότε όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με την εξοργιστική διαπίστωση ότι μηχανήματα υπήρχαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο που ήταν κλειδαμπαρωμένα. Αφού πέρασαν πολύτιμα λεπτά στην αναζήτηση των κλειδιών μεταξύ διαφόρων παραγόντων της περιοχής και εξακριβώθηκε ότι δεν υπήρχαν, ο πρόεδρος της Βολισσού Γ. Μαδιανός υποχρεώθηκε να σπάσει την κλειδαριά!

Ασυντήρητο το ασθενοφόρο!

«Το περιστατικό ήταν πολύ βαρύ. Όταν ειδοποιηθήκαμε ο ασθενής ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός. Με τεχνητά μέσα διατηρήθηκε στη ζωή για λίγα λεπτά και μετά κατέληξε», εξηγεί τις δύσκολες ώρες ο ιατρός κ. Γ. Φερούσης, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα να βοηθήσει, ευρισκόμενος στη Βολισσό για διακοπές.

«Τα μηχανήματα του Ιατρείου ήταν σε άριστη κατάσταση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα αντίστοιχα του ασθενοφόρου. Όταν χρειαστήκαμε τη συνδρομή τους διαπιστώσαμε ότι, ενώ είναι εξαιρετικά, παρέμεναν ασυντήρητα», αποκαλύπτει.

Απίστευτες καταστάσεις

Οι κάτοικοι της Αμανής βιώνουν σοκαριστικές καταστάσεις κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με βαριά περιστατικά. Πριν δέκα μέρες το ασθενοφόρο που εδρεύει στη Βολισσό κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο από τις Τρύπες. Ενώ τον παρέλαβε σημειώθηκε τροχαίο λίγο πριν την Ποταμιά. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να στείλει το ασθενοφόρο βάρδιας του «Σκυλιτσείου» και έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο του ατυχήματος το ασθενοφόρο της Βολισσού, με τον ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο να κόβει βόλτες σε όλο τον κύκλο της Αμανής!

«Θέλουν να μας διώξουν»

«Δεν εξηγείται αλλιώς. Έχουν στόχο να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τα χωριά μας», μονολογεί ο τοπικός σύμβουλος Βολισσού, Γιάννης Ζορμπάς. «Παίζουν καθημερινά με τις ζωές μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είναι πια προσωπική αμέλεια του καθενός μας η επιλογή να μένεις στα βορειόχωρα. Ετοιμαζόμαστε σε λίγες μέρες να υποδεχτούμε ιστιοπλοϊκές συναντήσεις στη Βολισσό. Με ποια εχέγγυα υγειονομικής προστασίας;», προσθέτει.

«Είχαμε τις τελευταίες ελπίδες μας στη Δικαιοσύνη. Τελικά κι αυτή είναι τυφλή. Δεν μπορεί να δει ότι η επέμβαση της δεν δικαιολογείται για την περίπτωση μας με τους γνωστούς αργόσυρτους ρυθμούς της. Κάθε εβδομάδα χάνουμε έναν συμπολίτη μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν μπορούσαμε να τον σώσουμε. Είναι πια εν ψυχρώ δολοφονίες, θα αναζητήσουμε προσωποποιημένα ευθύνες. Ήδη ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις, μόνο έτσι θα καταλάβουν πια ότι κι εδώ πάνω ζουν άνθρωποι με ψυχές κι όχι απλά σακιά παραγεμισμένα με ανθρώπινο κρέας», καταλήγει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ "Π" ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ