21.8.2012 9:20

Ελπίδες για κατάσβεση με το πρώτο φως

Την τελική μάχη που θα οδηγήσει στην κατάσβεση στην πυρκαγιάς δίνουν για 4η μέρα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα δύο μέτωπα που παραμένουν ενεργά σε Σιδηρούντα και Ολύμπους. Η μικρότερη ένταση του ανέμου αφήνει ελπίδες ότι παρά τις αντιξοότητες, την κούραση και την καταπόνηση των πυροσβεστών, εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς όλο το βράδυ, θα καταφέρουν τελικά να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την λαίλαπα που κατέστρεψε περισσότερα από 120.000 στρέμματα, αφήνοντας στο νησί ανεπανόρθωτες ζημιές στον φυσικό και ζωϊκό πλούτο.
Σιδηρούντα
Στην ευρύτερη περιοχή της Σιδηρούντας το μέτωπο κινήθηκε βόρεια, όμως η υπεράνθρωπη προσπάθεια των δυνάμεων κατάφερε να συγκρατήσει την φωτιά περιορίζοντάς την στα υψηλότερα σημεία της περιοχής, ενώ από νωρίς το πρωί στη μάχη έχουν ριχτεί και δύο ελικόπτερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ολύμποι
Στα νότια το πρόβλημα με τις αναζωπυρώσεις ναι μεν είναι έντονο, ωστόσο υπάρχει η πεποίθηση πως παρά την περιοδική ένταση της φωτιάς δεν θα καταφέρει να επεκταθεί περαιτέρω και θα αντιμετωπιστεί αργά ή γρήγορα.
 
ΤΡΙΤΗ 21/08/2012
 
09.41: Οι πρώτες ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει στο μέτωπο της φωτιάς στον Αντρόλακκο εδώ και λίγη ώρα. Τα αεροσκάφη δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των προηογύμενων ημερών καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. 
09.42: Μεγάλη αναστάτωση από τις 3 απόπειρες φωτιάς που επιχειρήθηκαν το βράδυ στην περιοχή του Καταρράκτη. (Διαβάστε την είδηση στην κεντρική σελίδα του politischios.gr) 
09.43: Με δηλώσεις του στο MEGA ο Υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης ξεκαθάρισε ότι: "Η πολιτεία δεν θα ησυχάσει εάν δεν αποκαλυφθούν οι ένοχοι του εγκλήματος", ενώ όπως ανέφερε υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 
09.51: Την περιφρούρηση της περιοχής Νενήτων, Καλλιμασιάς και Καταρράκτη από Λιμενικό και Αστυνομία υπό το φόβο νέας απόπειρας εμπρησμού, ζήτησε ο πρόεδρος των Νενήτων Τάκης Ταναϊνης. 
09.55: Από αύριο αναμέννεται στη Χίο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την πρώτη αποτίμηση των ζημιών που ξεπερνούν τα 120.000 στρέμματα. 
09.56: Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Κόρης Γεφύρι. Άμεση αναμέννεται η εγκατάστασή του στο χώρο εργασιών του φράγματος. 
10.26: Ευρύματα εντόπισε και ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου στην Εθνική Οδό Χίου- Καταρράκτη και συγκεκριμένα στην διαστάυρωση προς Παγίδα. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους δυο μικρά μπουκάλια με υπόλειμματα λαδιού, τα οποία και εξετάζονται για αποτυπώματα. Ενδεχομένως να σχετίζονται με τις 3 απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Καταρράκτη χθες το βράδυ γύρω στις 02.30. 
10:45: Στο μέτωπο της Σιδηρούντας επιχειρούν αυτή τη στιγμή 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα που με συνεχείς ρίψεις νερού, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά
11.08: Και σήμερα το Επιμελητήριο με πρωτοβουλία του θα μεταφέρει εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου διέθεσε το λεωφορείο του για την μεταφορά όπως και η ΠΕΚΕΒ το δικό της. 
11:15: Καρπούς φαίνεται ότι απέδωσε η επέμβαση του εναέριων μέσων στη Σιδηρούντα καθώς το πύρινο μέτωπο φαίνεται ότι είναι σε ύφεση. 
11:34: Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Χίο από την πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχή μέρα σε δυο μέτωπα μεταξύ Ολύμπων και Μεστών και μεταξύ Αναβάτου και Αυγωνύμων. Για καταστροφή των μαστιχοπαραγωγών, έκανε λόγο ο Ευθύμιος Μονίαρος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Νεκτάριο Νότη, τόνισε ότι έχει χαθεί το 25% της παραγωγής.  
11:58: "Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στα Νότια ενώ στα βόρεια κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιοριστεί το μέτωπο. Έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις στην περιοχή", ανέφερε πριν λίγο στον "π" ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Ν. Γιακαλής που σπεύδει στη Σιδηρούντα.
12.02: Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Χίο, σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, στις 15.00, στο πολιτικό του γραφείο (Λεωφ. Αιγαίου 50).
12:05: Έλλειψη σε βασικές υποδομές υδροδότησης καταγγέλουν στον "π" κάτοικοι της Σιδηρούντας, "Τα πυροσβεστικά πήγαιναν για εφοδιασμό και γυρνούσαν άδεια". 
12:10: Έφυγαν και οι τελευταίοι τουρίστες από τα καταλλύματα των Αυγωνύμων σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Γ. Δρόσινο. Εγκατέλλειψαν το χωριό μετά από δύο ημέρες χωρίς ρεύμα. 
12:20: Προς το Γιαννάκι προχωράει το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Ένα kamov και ένα ericson. Κανένας κίνδυνος στο μέτωπο της Σιδηρούντας. 
 
12:32: Έκκληση για οικονομική βοήθεια απεύθυνε ο Σύλλογος κτηνοτρόφων Χίου αφού χάθηκε το 70% των βοσκοτόπων στο νότιο κομμάτι του νησιού. «Οι καρποί έχουν το διπλάσιο κόστος. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», ανέφερε βοσκός στον «π». Παράλληλα ζητάνε ζωοτροφές και μεταφορά των ζώων σε βοσκοτόπια της Βόρειας Χίου. 
12:50: Προς Μπαμπακιές το πύρινο μέτωπο. Παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Μεγάλη κινητοποίηση από τους κατοίκους του Πιτυούς. Στο σημείο σπεύδει ο διοικητής της Π.Υ. Χίου. Ιάκωβος Αρχοντάκης. "Αν περάσει τις μπαμπακιές θα καούν τα πάντα", ανέφερε τηλεφωνικά στον "π" ο Γ. Φυτούσης κάτοικος της περιοχής. 
13:05: Σε Ανδρόλακο και Μπαμπακιές σπεύδουν σύσσωμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και οι εθελοντές του Πιτυούς. Έκκληση για βιτύα με νερό. 
13:15: Κρίσιμο χαρακτηρίζει το μέτωπο στη Χίο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής. "Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν έχουμε κανένα σύμμαχο. Οι δυνάμεις είναι κατανεμημένες σε 51 μέτωπα σε όλη τη χώρα", ανέφερε ο ίδιος. 
13:25: "Ανοχύρωτη η Χίος απέναντι στο μέτωπο", ανέφερε από το μέτωπο της Σιδηρούντας ο επικεφαλής της Λ.Α.Σ. Βορείου Αιγαίου και περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας. Παράλληλα έθεσε θέμα Δασολόγιου. "Το δάσος έχει ανάγκη φροντίδας όλο το χρόνο. Είχαμε ζητήσει να σταματήσει ο θεσμός των εποχικών και να προσληφθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Πυροσβεστικής. 
13:35: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το μέτωπο του Ανδρόλακου αφού σύμφωνα με την πρόεδρο του Πιτυούς Αναστασία Κριττούλη ο αέρας που επικρατεί στο σημείο είναι ισχυρός. "Όπως το βλέπουμε από το Γιαννάκη, έρχεται προς τα εδώ. Είμαστε στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου και περιμένουμε να δούμε τι θα απογίνουμε" ανέφερε η ίδια στον "π".  
13:45: Κάλεσμα του κυνηγετικού συλλόγου σε όσα μέλη του στις 3 μ.μ. στο πάρκινγκ της Φάρκαινας, προκειμένου να συμμετέχουν σε ομάδες δασοπυρόσβεσης
13:55: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας με τη συμμετοχή δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής», ανέφερε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου στα Χιώτικα ΜΜΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη. 
14:05: «Είναι μία εικόνα από το παρελθόν. Είναι μία εικόνα που την έχω ζήσει. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την διασφάλιση των καμένων περιοχών», ανέφερε η Σαμιώτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καλογέρη. 
14:15: Στη μάχη του πύρινου μετώπου όλες οι δυνάμεις της εθελοντικής ομάδας "Όμικρον" με 3 μεγάλα βυτιοφόρα και 1 όχημα με εθελοντές. Στο σημείο επιχειρούν και οπλίτες της Ταξιαρχίας. 
14:25: Έκκληση για τρόφιμα και νερά στους εθελοντές στο Τουριστικό χωριό του Αίπους. 
14:45: Το τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου ενημερώνει ότι το πρόγραμμα ξενάγησης στα μνημεία της Χίου για τις μέρες Τρίτη 21/8 (Ανάβατος), Τετάρτη 22/8 (Ολύμποι) και Πέμπτη 23/8/12 (Νέα Μονή), δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας.
16.14: Σωρρεία διαμαρτυρίων συγκεντρώνει το πρόσωπο του Δασάρχη Κωστα Μπέλλα κυρίως για το γεγονός ότι όπως αναφέρουν πλέον από άρκη σε άκρη στο νησί, η εμμονή του στο γράμμα του Νόμου (θεωρητικά πάντα) σε συνδυασμό με τον κίνδυον προστίμων, προκάλεσε γενικό και χρόνιο μπλακ άουτ στην κοπή δένδρων. 
16.19: Το ενδιαφέρον ξένων Μέσων Ενημέρωσης έχει στρέψει η καταστροφική πυρκαγιά της Χίου. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του Αγγλικού BBC το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19323968
16.22: Και εδώ η αναφροά του αμερικανικού δικτύου CNNhttp://edition.cnn.com/2012/08/18/world/europe/greece-fire/index.html?ir...
16.40: Την εμπειρία του από τα μέτωπα της πυρκαγιάς μετέφερε σε Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου ένας εθελοντής, υποστηρίζωντας ότι η κατάσταση ήτνα πρωτόγνωρη σε ένταση και ζημιές. Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=54168&type=1&kata=0
17:33: Σύμφωνα με νεώτερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (145.890) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ειδικότερα η σύνθεση των προαναφερόμενων καμένων εκτάσεων είναι η εξής:
 
α) Το 7,99% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 16,05% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 19,8% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,02% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 26,14% αγροτικές εκτάσεις.
 
18.14: Σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της πυρκαγιάς στο νότιο μέτωπο του νησιού διατηρεί η Πυροσβεστική. Καλύτερη η εικόνα στο βόρειο μέτωπο με την ελπίδα ότι η μείωση της έντασης του ανέμου, είναι αισθητή,  θα έχει θετικά αποτελέσματα μέχρι το βράδυ.
20:55: Θετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει η διαρκής μάχη των πυροσβεστών στο μέτωπο του Ανδρόλακου. Η πυροσβεστική επιχειρεί με όλες της τις δυνάμεις. Στο σημείο Εθελοντές Ι, Ο, Σάμου, Πιτυούς, Αμανής. Σε ύφεση το μέτωπο, λίγο πριν τον έλεγχο. Αισιοδοξία από την πυροσβεστική. 
23:15: Δύσκολη η κατάσταση στον Ανδρόλακο. Αδυνατούν να επέμβουν οι πυροσβέστες. Ισχυροί άνεμοι κατευθύνουν τη πυρκαγιά προς το ρέμα της Κουρούναινας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ