13.3.2013 10:21

Ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Ρόδο και Καστελόριζο διεκδικεί η Τουρκία

Η ρηματική διακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία η Άγκυρα «απαντά» στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Ελλάδα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Όχι, δεν σχεδιάζουμε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι άδειες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας “μας”, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών», επιχειρηματολογούν οι Τούρκοι.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα παραδέχεται επισήμως ότι αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

Στο λεγόμενο «verbal note» που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει πλήρη δικαιώματα στις τέσσερις περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που σχεδιάζει να κάνει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων...

Πρόκειται για τα οικόπεδα 5033, 5034, 5035 και 5028. Ενδεικτικό της αντίληψης των Τούρκων για την κυριαρχία στην περιοχή είναι το γεγονός πως ειδικά το οικόπεδο 5033, εφάπτεται με το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας καθώς απέχει 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και σε άλλο σημείο της οριογραμμής του φτάνει σε απόσταση 11,22 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ρόδου.

Με απλά λόγια, αυτό που θέλει η τουρκική κυβέρνηση είναι να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα υλοποιώντας ταυτοχρόνως ένα «αυτοκρατορικό» πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων είναι ότι θα στηρίξει τις απόψεις της για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα με την ισχύ των όπλων.

Σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματολογία, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα έρευνας σε θαλάσσια οικόπεδα, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από το τουρκικό υπουργείο συμβούλιο., δηλαδή αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η σχετική αδειοδότηση από πλευράς Τουρκίας είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο και αφορά σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως η χώρα μας θα υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Τι είχε πει ο Αβραμόπουλος για τις τουρκικές αξιώσεις

Aπό την πλευρά του, υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος περίπου πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου», είχε δηλώσει τότε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτυοντας: «Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ