10.1.2013 19:18

Ελληνικά μυαλά σε δράση

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ

O Άγιος Νικόλας φυλάει τους ναυτικούς μας από τις φουρτούνες και ο πρώτος Ελληνικούς δορυφόρος θα τους προφυλάσσει από του πειρατές. Ο πρώτος  δορυφόρος, κατασκευασμένος από ελληνικά... μυαλά, θα εκτοξευτεί το καλοκαίρι του 2013 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ με «δωρεά» της NASA και θα έχει καθαρά επικοινωνιακό ρόλο. Εμπνευστής του φιλόδοξου προγράμματος o Έλληνας Περικλής Παπαδόπουλος, αστροφυσικός, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια και «κατασκευαστές» του δέκα Ελληνες ερευνητές σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.   

Ο lambdasat πήρε το όνομά του από το γράμμα λάμδα που θυμίζει Ελλάδα, ήλιο, θάλασσα και κατασκευάζεται μέσα από μια ιδιότυπη διαδικτυακή συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων.

«Είναι συγκινητικό το πώς δουλεύει αυτή η ομάδα, που την ονομάζω Greek Minds at Work (Ελληνικά μυαλά σε δράση), πόσο γρήγορα τρέχει το πρότζεκτ και πόσο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση Ελλήνων και ομογενών για τη χρηματοδότηση»,  δηλώνει ο Π. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η κατασκευή του θα κοστίσει μόλις 100.000 δολάρια. Το κόστος της εκτόξευσης θα αναλάβει η NASA, καθώς θα τον προσδέσει σε διαστημόπλοια που θα αναχωρήσουν για το διάστημα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ανάλογα πότε θα είναι έτοιμος.   

Στίγμα

Ο σκοπός του δορυφόρου είναι καθαρά επικοινωνιακός. Θα πετάει πάνω από τη γη και θα δίνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα όλων των ελληνικών εμπορικών καραβιών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο, επειδή ωστόσο όλα είναι τόσο πρώιμα, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Σύμφωνα με τον Π. Παπαδόπουλο, αν όλα πάνε καλά και ο δορυφόρος εκτοξευτεί στην ώρα του, θα μπορεί να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία των ελληνικών καραβιών, τα οποία απειλούνται από την πειρατεία, ιδιαίτερα στις αφρικανικές ακτές.    

Κρούσματα

Τελευταίο μάλιστα κρούσμα, στα ανοιχτά του Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ήταν αυτό στις αρχές Οκτωβρίου, στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Ορφέας», το οποίο καταλήφθηκε από πειρατές, οι οποίοι, αφού άδειασαν τις δεξαμενές από τους 32 τόνους βενζίνης που μετέφερε, το απελευθέρωσαν, χωρίς να πειράξουν το πλήρωμα.

«Δε θα παίξουμε τον ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας ή του Στρατού. Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να σώζουμε καράβια και πληρώματα. Μια μικρή βοήθεια ωστόσο θα προσφέρουμε, με το να δίνουμε απευθείας το στίγμα του πλοίου και αν αυτό βρεθεί σε κίνδυνο να σπεύδουν τα σωστικά συνεργεία. Όχι πως αυτό δεν γίνεται τώρα, αλλά είμαστε υπερήφανοι που κάτι τέτοιο θα γίνεται στο άμεσο μέλλον από έναν ελληνικό δορυφόρο».    

Χορηγίες

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς Ελληνες επιχειρηματίες που μας βοηθούν οικονομικά. Το ποσό που χρειαζόμαστε είναι περίπου 100.000 δολάρια, έχουμε ήδη κάποιες προσφορές, περιμένουμε όμως και άλλες. Αποκλείσαμε μόνο όσους ήθελαν να δώσουν χρήματα και να διαφημιστούν στο δορυφόρο. Θέλουμε να διαφημίζει μόνο την Ελλάδα και όχι κάποιο πρόσωπο», σημειώνει ο Π. Παπαδόπουλος, που απευθύνεται κυρίως σε νέους επιστήμονες και ζητά τη γνώση τους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ