21.6.2012 17:50

Ελλείψεις και στο Σκυλίτσειο

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία του Σκυλίτσειου, που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε απαραίτητα αναλώσιμα και άλλα πιο εξειδικευμένα υλικά, χτυπημένο όπως και τα άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από το εμπάργκο των προμηθευτών που  επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.            Οι προμήθειες σε υγειονομικό υλικό τελειώνουν επικίνδυνα καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ελάχιστα αποθέματα. Πολλά μάλιστα βρίσκονται στο όριο σχετικά με τη διάθεση απλού υγειονομικού υλικού, αφού τους τελειώνουν ακόμη και τα απλά υλικά.                                                                                                                      
Οριακή η κατάσταση
Στο Σκυλίτσειο  τα πρώτα συμπτώματα ελλείψεων είχαν παρουσιαστεί από το 2011, όπως δηλώνει η προϊσταμένη της χειρουργικής κλινικής Μ. Σαραντινίδου, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τη σωστή διαχείριση που έκαναν τα τμήματα και οι υπεύθυνοι των τομέων νοσηλείας. Προς το παρόν η κατάσταση σε πολλά προϊόντα είναι οριακή, αλλά  δεν είναι ακόμη ακραία. Είναι κοινό μυστικό όμως ότι αν συνεχιστεί , πολύ σύντομα οι ελλείψεις θα πολλαπλασιαστούν και τα λειτουργικά του προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν σε εκρηκτικό βαθμό.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του Σκυλίτσειου νοσοκομείου Θ. Καρτάλης διευκρινίζει ότι στο νοσοκομείο μας έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζονται οι πρώτες σοβαρές ελλείψεις, αλλά δεν έχουν φτάσει όμως ακόμη στο επίπεδο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κεντρικά.
«Τα μικρά νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα  ελλείψεων όπως τα μεγάλα κεντρικά. Σύντομα όμως και αυτά θα φτάσουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Στο Σκυλίτσειο, παρά το ότι έχουμε αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στην υπέρβαση που κάνουν τα τμήματα, οι προϊστάμενοι και οι υπεύθυνοι των υλικών, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι οριακά. Υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια υλικά όπως π.χ τα levain, τα φιαλίδια του αίματος και άλλα, που θεωρούνται απλές αλλά είναι σημαντικές. Το κόστος είναι μικρό, αλλά τα προϊόντα αυτά είναι σημαντικά. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επιβεβαιώνει ότι προς το παρόν έχουν καλυφθεί οριακά οι ελλείψεις  που είχαν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα σε βασικά αναλώσιμα υλικά, όπως οι γάζες, το βαμβάκι, οι σύριγγες, αλλά επισημαίνει ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο σε μεγαλύτερη έκταση.«Είμαστε στο όριο, είναι γεγονός ότι δεν νοιώθουμε πολύ άνετα γενικά», προσθέτει με σαφές νόημα.
Εν αναμονή σχηματισμού κυβέρνησης
 Μέχρι να βρεθεί το ρευστό, τα νοσοκομεία θα στεγνώνουν από υλικά, με το …πιο πλούσιο να διαθέτει το πολύ για δύο εβδομάδες ακόμη. Γι αυτό και γάζες, βαμβάκι, σύριγγες, γάντια και άλλα ανάλογα είδη έχουν γίνει δυσεύρετα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να σπάνε τα κεφάλια τους για να καταφέρουν να καλύψουν τα κενά σε ημερήσια βάση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχουν καλέσει τους  συγγενείς να  δώσουν λύση στα αδιέξοδα φέρνοντας υλικά  ακόμη και από το σπίτι τους, ή αγοράζοντας πολλά για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. 
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, αλλά  προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα γίνει, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά υγείας περιμένουν να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση για να διαπιστώσουν εάν θα λάβει το σύστημα μετρητά είτε μέσω των δανειστών μας είτε μέσω άλλης οδού, για να αποφασίσουν και αυτοί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ