2.7.2018 15:52

Έκτακτη βοήθεια 20 εκατ. € από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Σημειώνεται ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη της χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στην Ισπανία πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χορηγηθούν στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ισπανίας και στον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό για ένα έργο που στοχεύει στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων και καταφυγίου σε μετανάστες που φθάνουν στη νότια ακτή της Ισπανίας, στη Θέουτα και στη Μελίλια.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό την πίεση. Το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν πίσω όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Εξάλλου, παρόλο που η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική μεταναστευτική πίεση, ιδίως στα νησιά».

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να διαχειριστούν τη μετανάστευση.

Ασφυξία σε νησιά και ενδοχώρα

Η Λέσβος πλέον βρίσκεται στα κόκκινα και όπως φαίνεται δεν έχει βρεθεί και ληφθεί κάποιο μέτρο αποσυμφόρησης. Αυτή τη στιγμή στα πέντε νησιά που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της προσφυγικής διαχείρισης διαμένουν 17.293 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου. Η βασική αιτία παραμονής χιλιάδων προσφύγων μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμονής στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. 
Αν και οι αφίξεις κρίνονται «διαχειρίσιμες» από στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά 80 με 120 άτομα, ωστόσο αυτός ο αριθμός δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στα ήδη εξαντλημένα όρια των κέντρων ταυτοποίησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα μηνά ισοδυναμεί με 2.500-3.000 νέες αφίξεις. 

Στην υπόλοιπη ενδοχώρα, διαμένουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες. Και αν το 2017 ήταν η χρονιά, που αρκετοί πρόχειροι καταυλισμοί έκλειναν, εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται αύξηση στις διαμονές. Σκηνές και κοντέινερ αρχίζουν πάλι να στήνονται, καθώς από τα 21 κέντρα φιλοξενίας που υπήρχαν στην ενδοχώρα μέσα στον Ιούνη αυξήθηκαν σε 25, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν και άλλα.   Στα σχέδια του Υπουργείου για να αντιμετωπιστούν οι αφίξεις από τα νησιά, είναι αρχικά η αύξηση της δυναμικότητας των υπάρχουσων δομών. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί εκ νέου στο κέντρο της Μαλακάσας με στόχο να αποκτήσει ξανά τη δυναμικότητα των 300 θέσεων, ενώ και στη Βόλβη αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει ξανά το camp. 'Ηδη 75 μεγαλές σκηνές, δυναμικότητας 400 ατόμων, έχουν στηθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ