21.2.2020 13:46

Εκλεκτά χιώτικα προϊόντα ταξιδεύουν στην Ιταλία με τη δύναμη του ανέμου

Η νεοϊδρυθείσα Κοινωνική Συναιτεριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) Ιστία Αιγαίου, η οποία στεγάζει τις δράσεις της οργάνωσης Sailmed και το εγχείρημα Aegean Cargo Sailing, ανακοινώνει την έναρξη του εαρινού ιστιοπλοϊκού ταξιδιού προς το ιταλικό λιμάνι La Spezia.  Το ιστιοπλοϊκό σκάφος Ria 1 τύπου Dufour Gibsea 51 με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη, θα ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου από το λιμάνι του Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου, όπου θα συλλέξει μοναδικά τοπικά προϊόντα, για να τα μεταφέρει με σχεδόν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα στην Ιταλία. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος, που θα κινηθεί σχεδόν αποκλειστικά με τα πανιά και τη δύναμη του ανέμου θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λαύριο - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος - Χίος - Τήνος - Άνδρος - Λαύριο - Ναύπακτος - Κυπαρισσία - Κεφαλονιά - La Spezia συλλέγοντας ελαιόλαδο, κρασί και άλλα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα του Αιγαίου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μέχρι το Λουγκάνο και τη Ζυρίχη.

Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα:  

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED.ORG αναβιώνει την «Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο» (AEGEAN CARGO SAILING), μία καινοτόμο δια – νησιακή υπηρεσία που τιμά την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των πανιών και του ανέμου. Η ομάδα εφαρμόζει, ήδη, από το καλοκαίρι του 2017 αυτόν τον καθαρό τρόπο εμπορικής, πολιτιστικής σύνδεσης και μεταφοράς αγαθών στα νησιά. Επιπλέον, το χειμώνα μεταφέρει προϊόντα του Αιγαίου στην Ιταλία και τη Γαλλία μόνο με το πανί και τον άνεμο. Οι χερσαίες διαδρομές, όπου αυτό είναι εφικτό γίνονται με ποδήλατο ή ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (με ηλιακή φόρτιση). 

Tα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και μεταφέρονται από και προς τα νησιά του Αιγαίου με σχεδόν μηδενικό οικολογικό κόστος, αφού δε χρησιμοποιούνται επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αλλά η δύναμη του ανέμου. Η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα ενισχύει την Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επειδή μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν μεγαλύτερη οικολογική αξία, παίρνουν ειδική σήμανση και τοποθετούνται σε ειδικά stand στα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, καθώς και η διευκόλυνση μιας ήπιας οικολογικής μορφής τουρισμού στα νησιά, επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Η προσπάθεια επιδιώκεται να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ