14.1.2016 17:51

Έκκληση για άμεση λύση στον καθαρισμό του Κοκκαλά απευθύνει η «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ»

- «ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟΝ «π» Ο Σ. ΣΟΥΤΗΣ

Ερωτήματα θέτει στις συναρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες ο προϊστάμενος του αποθηκευτικού χώρου της  ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ  στην περιοχή του Κονταρίου, Σίμος Σούτης, αναφορικά με την επικνδυνητότητα που εξακολουθεί στην περιοχή από τον ποταμό Κοκκαλά.  Ο ίδιος έχει κουραστεί να  περιμένει από πέρσι τη νέα χάραξη και νομιμοποίηση της Ζώνης Αιγιαλού και Παραλίας της παραλίας στο Κοντάρι, για να επιτραπεί ο καθαρισμός του χείμαρρου Κοκκαλά από τις φερτές ύλες, καθώς συνολικά η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία των δεξαμενών.

Οι περίοικοι έχουν καταθέσει σωρεία υπομνημάτων, η εταιρία επιδεικνύει μεγάλη υπομονή, αλλά η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. «Η δημοσιοποίηση του προβλήματος ήταν η τελευταία επιλογή» αναφέρει ο κ. Σούτης στον «π», ως μια ύστατη έκκληση για πρωτοβουλίες.

Βουνό τα παλιά  αδρανή οικοδομικά υλικά στον κατά τα άλλα ανακηρυγμένο ως «υγροβιότοπο» χώρο. Το πρόβλημα έχει επιδεινώσει η εμπλοκή αρμοδιοτήτων των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, οι άμεσα υπεύθυνοι καταθέτουν τις απόψεις τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

- Η προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ρούλα Τσικολή δηλώνει ότι η Περιφέρεια θα συμβάλλει στους καθαρισμούς των ρεμάτων με  πίστωση 20.000 ευρώ, αλλά ο ρόλος της θα είναι βοηθητικός, αφού οι καθαρισμοί ανήκουν στο Δήμο Χίου.

- Αντίθετα ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λευτέρης Παπαλάνης, υποστηρίζει ότι ο καθαρισμός του  μπαζώματος  με τα παλιά αδρανή υλικά και η  διάνοιξη της κοίτης, θα γίνουν από την Περιφέρεια…«Μας έχουν ενημερώσει  ότι θα ζητήσουν την άδεια από την υπηρεσία του ΚΕΛΠΕ και στη συνέχεια θα καθαρίσουν το χώρο με δική τους  εργολαβία».

Η χάραξη

Ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης έχουν καλές προθέσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πέρσι βρέθηκαν 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια αλλά τελικά δεν διατέθηκαν για την κατασκευή των έργων που είχαν εξαγγελθεί.                                                         

«Οι υπηρεσίες των δύο φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης  έχουν κολλήσει στον χαρακτηρισμό του  χώρου ως προστατευόμενου  υγροβιότοπου. Πρέπει να χαραχθεί η νέα  Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας αλλά από το Νοέμβριο του 2015 έως φέτος η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας  δεν έχει προωθήσει την υπόθεση.

Ο δήμαρχος μας προτρέπει να υποβάλλουμε μήνυση στο δήμο για να του επιτρέψουμε να κινήσει τις διαδικασίες ευκολότερα. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε  με την τοπική κοινωνία για ένα πρόβλημα που πιθανολογούμε ότι θα δημιουργηθεί», προσθέτει ο κ. Σούτης.

 Η μπουλντόζα ήλθε πριν από ένα μήνα, άνοιξε τη ροή των υδάτων προς τη θάλασσα αλλά αυτή η προσωρινή διαδικασία δεν δίνει την απαιτούμενη μόνιμη λύση. Οι βοριάδες φράζουν το στόμιο της εκβολής,  το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις ανθρώπινες επεμβάσεις στη φύση και το εύρος του χειμάρρου μειώνεται σταθερά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ