18.3.2015 10:51

Εκ νέου σχεδιασμός για τα αδέσποτα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Να θέσει τις βάσεις της ορθής διαχείρισης του θέματος των αδέσποτων ζώων επιχειρεί για πρώτη φορά οργανωμένα ο Δήμος Χίου μέσα από τριμερή συμφωνία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και την «Κιβωτό του Θοδωρή».

Ο σχεδιασμός

Αναλύοντας τους στόχους της συμφωνίας, η αρμόδια αντιδήμαρχος Β. Ποταμούση σημείωσε στον «π» ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η δημιουργία Δημοτικού Κυνοτροφείου στο πρώην χοιροστάσιο του Γιαμού με τέτοιο τρόπου που η λειτουργία του σε οικονομικό επίπεδο να μην επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο.

«Αυτό θα γίνει μέσω ενός προγράμματος που επιστρέφει στον Δήμο το 50 ή το 70% των δαπανών που ξόδεψε για τα αδέσποτα από το 2011 έως το 2014. Έτσι ευελπιστούμε ότι τα χρήματα που θα καταβάλει ο Δήμος θα έχουν μειούμενη πορεία και κάποια στιγμή θα λειτουργήσει εντελώς ανεξάρτητα», σημείωσε η ίδια.

Επόμενος στόχος όπως ανέφερε η κ. Ποταμούση θα είναι η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρίου που θα απευθύνεται αποκλειστικά στα αδέσποτα του Δήμου καθώς το σημερινό κόστος για την περίθαλψή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Μάλιστα ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εκτός των άλλων προβλέπει και χώρο προσωρινής φιλοξενίας ζώων για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να αφήσουν το κατοικίδιό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυξήθηκε ο αριθμός των αδέσποτων

Ερωτώμενη για τον πραγματικό αριθμό των αδέσποτων στο νησί η κ. Ποταμούση παρατήρησε αύξηση ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα γεγονός που όπως είπε δημιουργεί τις σκέψεις στη δημοτική αρχή για τη δημιουργία ειδικών σημείων τροφής για αδέσποτα τόσο στο κέντρο όσο και σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης είναι ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι αρμόδιοι φορείς έχουν δεχθεί πάνω από 30 κλήσεις για νεογέννητα κουτάβια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. 

«Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συμπαράσταση των κυνηγών καθώς αυτή τη στιγμή ο Φιλοζωικός και η «Κιβωτός του Θοδωρή» φιλοξενούν πάνω από 80 κυνηγόσκυλα», κατέληξε η ίδια.

Σε ότι αφορά στον γενικότερο σχεδιασμό οι τρεις πλευρές έχουν συμφωνήσει ο Δήμος να συνεχίζει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των δράσεων, η «Κιβωτός του Θοδωρή» να συνεχίσει τη φιλοξενία των αδέσποτων ενώ ο Φιλοζωικός αναλαμβάνει το σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης της κοινωνίας μέσα από ειδικές δράσεις σε σχολεία ή άλλους χώρους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ