28.5.2012 15:07

Ε.Κ. Χίου: "Ναι μεν αλλά" για τις Α.Π.Ε.

Εμείς, οι αντιπρόσωποι των Σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Χίου, που συνήλθαμε με πρωτοβουλία της Διοίκησης σήμερα, 24/05/2012 και ώρα 18.30 μμ στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χίου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τη λήψη απόφασης για την υλοποίηση της προτεινόμενης επένδυσης «ΑΙΓΑΙΑΣ ΖΕΥΞΗΣ» από την ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ ΙΙ ΑΒΕΕ.
Δηλώνουμε ότι:

  1. Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προκειμένη της αιολικής ενέργειας.
  2. Αναζητούμε την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.
  3. Είμαστε υπέρ της διασύνδεσης του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα και της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού που θα δημιουργούσε συνθήκες ανάπτυξης, μέσα από την παροχή φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.

Ο πλανήτης, το νησί μας, το περιβάλλον που ζούμε, δεν είναι δικό μας και οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλο το διάλογο που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα στην κοινωνία της Χίου, από φορείς και πολίτες, με άρθρα και εκδηλώσεις όπως της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου και των «Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες» αλλά και το διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας, αποφασίσαμε ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση, στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης, όπως έχει υποβληθεί και, όχι μιας υποθετικής που θα μπορούσε να προκύψει κατόπιν νέων διαπραγματεύσεων και όρων, είμαστε κάθετα αντίθετοι .
Γιατί, ενώ μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι τέτοιου μεγέθους που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το νησί δε θα είναι ανεξάρτητο ενεργειακά, αφού η παραγόμενη ενέργεια δεν προβλέπεται να δοθεί στο δίκτυο του νησιού αλλά να πουλιέται στη ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα με υπερδιπλάσια τιμή ( 124 ευρώ/ Mwh). Τελικά δηλαδή, το καλώδιο διασύνδεσης δε θα το ρίξει για λογαριασμό μας η ΡΟΚΑΣ, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, για να πουλάει η ΡΟΚΑΣ.
Οι περιβόητες θέσεις εργασίας, γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα ότι θα είναι:
Α) Για το στάδιο της εγκατάστασης, στρατιές άμοιρων συναδέλφων μας που θα μεταφερθούν από άλλα μέρη της χώρας (τύπου ΑΚΑΜΑΣ) που δυστυχώς πολύ λίγο θα προσφέρουν στη μείωση της ανεργίας ή την ενίσχυση της οικονομίας του νησιού.
Β) Για το στάδιο της λειτουργίας 16 θέσεις, κατά την εταιρεία, φύλαξης και συντήρησης, που πιθανόν να είναι αερομεταφερόμενοι ή με εξ αποστάσεως επιτήρηση.
Απ’ ότι φαίνεται, παραχωρούμε κατ’ αποκλειστικότητα τη χρήση μιας πλουτοπαραγωγικής πηγής της πατρίδας μας με αντάλλαγμα ένα 3%. Έτσι θα δώσουμε και το πετρέλαιο και το αέριο που λέμε ότι υπάρχουν, για το 3%;
Τέλος, τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν τεθεί από άλλους πιο αρμόδιους από εμάς. Σε μια εποχή που ο σεβασμός στο περιβάλλον που ζούμε αναδεικνύεται όλο και πιο σημαντικός, θεωρούμε ότι αν θα ήταν ανεκτό να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας, δε δικαιούμαστε να έχουμε τις ίδιες ανοχές σε μια βιομηχανική παραγωγή από την οποία οι εθνικές και τοπικές κοινωνικές και οικονομικές ωφέλειες έχουν αρνητικό ισοζύγιο. Είναι σημαντικό ότι ακόμη και οι συνάδελφοι οικοδόμοι τρομάζουν από το μέγεθος των παρεμβάσεων και των υλικών που θα χρειαστούν γι’ αυτή τη γιγαντιαία επένδυση.
Παράλληλα, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νησιού μας είναι ο τουρισμός που εκτός των άλλων, συντηρεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία. Η επένδυση αυτή, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σχεδιαστεί, θα πλήξει, αν όχι συνολικά τον τουρισμό, τουλάχιστον θεματικές μορφές του, καταργώντας μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργασία.
Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου να επιδώσει το παρόν ψήφισμα όπου αυτό απαιτείται.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ