6.10.2016 17:03

Είναι 2.260;

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απόκλιση κατά 1.818 άτομα παρουσιάζει η συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό από τα στοιχεία τοπικών αρχών και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που παραμένουν στο νησί.

Ενώ το Συντονιστικό Όργανο καταγράφει στη Χίο 4.078 άτομα, οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι συνολικά ο αριθμός τους κυμαίνεται από 2.210 έως 2.260.

 Η απόκλιση των 50 ατόμων αφορά στον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΑΛ. καθώς καμία υπηρεσία δεν μπορεί να εγγυηθεί το ακριβές ποσοστό.

«Έχουμε φθάσει να τους μετράμε μέχρι και από τις μερίδες φαγητού. Δεν έχουμε καταφέρει παρά τις προσπάθειές μας να τους υπολογίσουμε ακριβώς. Η τελευταία καταμέτρηση έδειξε έναν αριθμό ανάμεσα σε 950-1000 άτομα», ανέφερε στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στον «π».

Πόσοι και που φιλοξενούνται

Θέλοντας να παρουσιάσει τον πραγματικό αριθμό των μεταναστών στο νησί, ο «π» απευθύνθηκε στους υπεύθυνους λειτουργίας της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Έτσι προέκυψε ότι:

    • Στη Σούδα μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης φιλοξενούνταν 1.000 άτομα.
    • Στη ΒΙ.ΑΛ. ο αριθμός κυμαίνονταν μεταξύ 950 και 1000 ατόμων,
    • και σε 5 ξενοδοχεία της πόλης και του Βροντάδου διαμοιράστηκαν 160 άτομα που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στον καταυλισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι στις δομές φιλοξενίας της Χίου βρίσκονται από 2.210 έως 2.260 άτομα.

Ο συγκεκριμένος μάλιστα αριθμός δεν διαφέρει πολύ από τον επίσημο αριθμό που καταγράφει το Κεντρικό Λιμεναρχείο, δηλαδή τα 2.561 άτομα. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα περί τα 250 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν διαφύγει με κάθε μέσο από τη Χίο, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ