30.9.2013 11:30

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Αν ο στόχος του Στ. Σουρέλα με την πραγματοποίηση της Ημερίδας της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ήταν να ξεκινήσει ένας εκτεταμένος διάλογος μέσα στην κοινωνία για το θέμα, αυτός φαίνεται να επιτεύχθηκε αφού ήδη οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν με ανακοίνωση τους τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρουν:
«Σε σχέση με τη σκοπιμότητα της ανακύκλωσης στη Χίο και την αξιοποίηση των απορριμμάτων, θέλουμε να τονίσουμε ότι πρώτα μας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και το όφελος του πολίτη. Αυτά για μας έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την απειλή του προστίμου που θα επιβληθεί αν δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ΕΕ.. Προτείνουμε να παρθούν μια σειρά από μέτρα :
•         Να μελετηθεί και να εφαρμοστεί το σύστημα ο <<ρυπαίνων πληρώνει >>

•         Να εφαρμοστεί το σύστημα της ανταμοιβής στην ανακύκλωση

•         Να εφαρμοστούν οι προτάσεις για τα <<πράσινα σημεία>>, όπου μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν

•          Να εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό η κομποστοποίηση

•         Να αυξηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης και με περισσότερη εξειδίκευση στον διαχωρισμό

Μπορούμε να επιτύχουμε με σωστή ανακύκλωση μεγάλη μείωση των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
Ο Δήμος και ο ΦοΔΣΑ οφείλουν να σταθούν στο πλάι των βιοτεχνών και επαγγελματιών που χρειάζονται βοήθεια στην ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων τους.
Υπάρχουν ακόμα πολλές ανάγκες όπως η κατασκευή δρόμου προς το ΧΥΤΑ, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στη Β. Χίο, αγορά γης, αγορά οχημάτων. Ενώ λοιπόν υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη μελέτη ενός πολλά υποσχόμενου πρότζεκτ, για το οποίο κανείς δε μας εξήγησε πώς θα εκπονηθεί χρηματικά και εάν τελικά θα αποτελέσει λύση στο θέμα. Επίσης αναρωτιόμαστε πώς, και με τι ανταλλάγματα, μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα για μια τόσο ακριβή επένδυση.
Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε παρόντες, ενεργοί, θα παρακολουθούμε θα επισημαίνουμε».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ