26.1.2016 12:53

Έχετε σχέση με συνάδελφο; 13 συμβουλές για να μην «καείτε» στον χυλό

Παραδεχτείτε το. Κάποια στιγμή στη ζωή σας, θα σας έχει περάσει από το μυαλό. Να βγείτε με τον γοητευτικό/ή συνάδελφο. Πρέπει όμως;

Γενικά δεν το προτείνουμε. Αλλά αν μιλάμε για τον έρωτα της ζωής σας;

Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του CareerBuilder, περίπου το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει σχέση με συνάδελφο, ενώ το 1/3 από αυτούς, η σχέση κατέληξε σε γάμο.

Η Jacquelyn Smith, από το Business Insider UK, που το πέρασε (και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν απλά μια περιπετειούλα, αφού παντρεύτηκαν τελικά), μας μεταφέρει τι έμαθε, δίνοντας 13 συμβουλές στους ομοιοπαθούντες. Οι συμβουλές αυτές βασίζονται στο βιβλίο της Lynn Taylor, ειδικού επί του θέματος και συγγραφέας του «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job».

1. Μην βιαστείτε: Γίνετε πρώτα φίλοι εντός και εκτός δουλειάς πριν κάνετε κίνηση. Και αυτό γιατί συνήθως οι άνθρωποι λειτουργούν διαφορετικά στη δουλειά και διαφορετικά στην προσωπική τους ζωή. Πριν λοιπόν θέσετε σε κίνδυνο της εργασιακή υπόληψή σας, βεβαιωθείτε ότι αξίζει τον κόπο.

2. Ενημερωθείτε για την επίσημη πολιτική της εταιρίας: Υπάρχουν εταιρείες (και στην Ελλάδα φυσικά), που το απαγορεύουν. Αλλά ακόμη και εάν δεν είναι επισήμως απαγορευτικό, καλό είναι να φροντίσετε να ενημερωθείτε για το πως αισθάνεται γι' αυτό η διεύθυνση της εταιρίας. Αν είναι σύνηθες στο εργασιακό σας περιβάλλον, οκ. Εάν όμως όχι, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

3. Καλό είναι στην αρχή να μην το διατυμπανίσετε: Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό πριν το πείτε στους συναδέλφους σας.

 

4. Συμφωνήστε τα πριν: Εσείς και η σχέση σας θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για το πως θα λειτουργείτε στη δουλειά ώστε να μην χάσετε τον επαγγελματισμό σας και να μείνετε εντός των επίσημων και των άγραφων κανόνων.

5. Και προς Θεού! Διατηρήστε στον επαγγελματισμό σας πάντα: Μπορεί το βάρος μιας ερωτικής σχέσης στο γραφείο να σας κάνει να κρατήσετε κάποια απόσταση. Αυτό είναι καλύτερο από το να τεστάρετε τα όρια της εργασιακής ηθικής που επικρατεί στη δουλειά σας και να εύχεστε για το καλύτερο.

6. ΜΗΝ μιλάτε για τη σχέση σας στους άλλους συναδέλφους:Επικεντρωθείτε στη δουλειά σας και μόνο σε αυτή, εάν θέλετε να περιορίσετε το κουτσομπολιό. Κανείς δεν θέλει να μάθει τί κάνατε το Σαββατοκύριακο ή αν τσακωθήκατε στο αυτοκίνητο ενώ πηγαίνατε στη δουλειά. Υπάρχουν οι φίλοι γι' αυτό.

7. Κρατήστε τους ερωτικούς καυγάδες σας εκτός εργασιακού χώρου: Ήδη είναι δύσκολο να δουλεύεις σε open spaces χώρους, δεν χρειάζεται οι υπόλοιποι να ακούνε τους καυγάδες σας. Όχι τίποτα άλλο, σε αυτή την περίπτωση σίγουρα τα παράπονα θα φτάσουν στον προϊστάμενο.

 

8. Μην αφήσετε τις διαφωνίες να επηρεάσουν τη δουλειά σας: Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες συμβουλές. Γιατί άσχετα εάν δουλεύετε μαζί με τον σύντροφό σας ή όχι, ότι γίνεται στο σπίτι, επηρεάζει τη διάθεσή σας και στη συνέχεια τη δουλειά σας. Ειδικά λοιπόν στην περίπτωση που πρόκειται για συνάδελφο, προσπαθήστε η όποια διαφωνία να μην επηρεάσει τις αποφάσεις σας στη δουλειά ή στον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους άλλους.

9. Διατηρήστε την ηθική σας: Το ίδιο με το 8, από την ανάποδη. Κοινώς, μην αφήσετε την αγάπη σας για τον άνθρωπο αυτό να επηρεάσει τη δουλειά σας, με όποιο τρόπο. Είτε αυτό αφορά σε αποφάσεις που τον ωφελούν, ή που αδικούν άλλους.

10. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά: «Αφιερώστε τον χρόνο σας στη δουλειά σαν να μην είχατε ποτέ αυτή τη σχέση», γράφει η Taylor. Που σημαίνει όχι 2ωρες διακοπές για φαγητό με τον/τη σύντροφο, chat με μηνύματα εν ώρα εργασίας κτλ.

11. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τυχόν νομικές παγίδες που μπορεί να μπλέξετε, από τις όποιες καταγγελίες.

12. Χαλαρά με το φλέρτ μέσω μηνυμάτων ή emails: Και αυτό όχι μόνο γιατί μπορεί κατά λάθος να το δουν λάθος μάτια, αλλά και γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης. 

13. Σκεφτείτε τι θα κάνετε εάν τα πράγματα σοβαρέψουν:
 Σύμφωνα με την Taylor, σε αυτή την περίπτωση κάποιος αποφασίζει να αλλάξει δουλειά.

«Σε γενικές γραμμές» συνεχίζει η Taylor, «θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εάν τελικά ο έρωτας σας χτυπήσει την πόρτα του γραφείου, μην τον απορρίψετε με κάθε κόστος. Απλά προετοιμαστείτε για τους κινδύνους». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ