7.10.2014 13:04

Εγκλωβισμός τελικά η αιτία θανάτου των ψαριών

Συχνό και συνηθισμένο το φαινόμενο στις εκβολές του Παρθένη και του Κοκκαλά ισχυρίζονται οι αλιείς

Σε φυσικά αίτια οφείλεται το φαινόμενο των ψόφιων ψαριών που εντοπίστηκαν στις εκβολές του Παρθένη στη Φάρκαινα. Η πολύτιμη εμπειρία των αλιέων αποκαλύπτει την αιτία του φαινόμενου που μας προβλημάτισε τελευταία.

Η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου, Νίκο Φουρτούνα, το πρόβλημα δημιουργείται από τα φυσικά φαινόμενα της κακοκαιρίας με τους βόρειους άνεμους, της άμπωτης και της παλίρροιας της θάλασσας.

«Με τα κύματα και την κακοκαιρία των βόρειων ανέμων τα ψάρια μπαίνουν αρκετά μέσα στον Παρθένη και τον Κοκκαλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γνωστά φουσκώματα. Όταν καθίζει και χαμηλώνει κάτω από το ύψος της στεριάς, τα ψάρια εγκλωβίζονται στα στόμια τους, όπου τα νερά γίνονται στάσιμα και βαλτώνουν.

Δεν μπορούν να βγουν στο πέλαγος και ψοφάνε από ασφυξία, αφού στα ρηχά νερά δεν μπορούν να επιπλεύσουν αλλά και να οξυγονωθούν επαρκώς».

...και καλαμάρια

«Τα περισσότερα είναι κέφαλοι και σάρπες, αλλά πολλές φορές έχουμε δει λαυράκια, ακόμη και καλαμάρια. Μια φορά που έπιανα στον Παρθένη κάβουρες για δόλωμα, ακούω δίπλα μου ένα μεγάλο θόρυβο και βλέπω ένα μεγάλο καλαμάρι που κυνηγούσε και αυτό. Ήταν πιο βαρύ από ένα κιλό».

Το μεγάλο καλαμάρι τώρα εκτίθεται στο γραφείο του Συλλόγου, στο νότιο μόλο του λιμανιού κοντά στον κόκκινο φάρο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ