22.10.2015 10:49

Εγκληματικές οι ευθύνες και η αδιαφορία για το μεταναστευτικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΔΥΑ με ανακοίνωση της ορμώμενη από την επικείμενη επίσκεψη στη Χίο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ε. Χίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Εδώ και μήνες, χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν κάθε μέρα να φτάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναζητώντας δουλειά, αξιοπρέπεια και επιβίωση. Πολλοί από αυτούς, παιδιά, γυναίκες και άντρες, πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, κυνηγημένοι από τη FRONTEX. Άλλοι καταφέρνουν να φτάσουν, για να βρεθούν στη συνέχεια στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να γνωρίσουν τη βαρβαρότητα της ελληνικής αστυνομίας, να υποστούν την καταλήστευση από παράνομους ή νόμιμους μαφιόζους (διακινητές, ναυτιλιακές, επιτήδειους μαυραγορίτες), να χτυπηθούν από το στρατό ή από φασιστικές ομάδες σε κάποια από τα επόμενα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών.

Η «ανθρωπιστική» βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στους πρόσφυγες είναι απλώς το περιτύλιγμα της ρατσιστικής της πολιτικής, που αρνείται συστηματικά το άσυλο σε πρόσφυγες πολέμου, οργανώνει την εκμετάλλευση εργατών χωρίς χαρτιά και χτίζει μαζικούς καταυλισμούς, στην Τουρκία και άλλες χώρες, σε καθεστώς απαρντχάιντ και με άθλιες συνθήκες. Στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση που δίνει η ΕΕ για αναχαιτίσεις και επαναπροωθήσεις είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια! Αν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής τη διέλυσε: το σχέδιο περιλαμβάνει μαζικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, χρηματοδότηση στην κυβέρνηση Ερντογάν για τη δημιουργία τεράστιων καταυλισμών συγκέντρωσης προσφύγων και κοινές ευρωπαϊκές περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει κανονικά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολλαπλασιάζονται, το τείχος του Έβρου παραμένει, άσυλο δεν δίνεται σε κανέναν και οι επιτροπές ασύλου πρακτικά δεν λειτουργούν. Πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Διαχωρίζει τους οικονομικούς μετανάστες (πολλοί από τους οποίους είναι στην πραγματικότητα και οι ίδιοι πρόσφυγες πολέμου από το Αφγανιστάν) από τους πρόσφυγες και τους εγκλωβίζει στα νησιά. Στοιβάζει τους πρόσφυγες σε πλατείες και γήπεδα, όπως συγκέντρωναν οι δικτατορίες τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τη στιγμή που η Αθήνα και όλες οι πόλεις της χώρας είναι γεμάτες άδεια κτίρια που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγαση. Πρόσφυγες και μετανάστες μένουν χωρίς φαγητό́, φάρμακα και ήδη πρώτης ανάγκης. Δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τη Χίο το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση, η προνομιούχα και αφορολόγητη Εκκλησία είναι απόντες και η μέριμνα για τους πρόσφυγες έχει αφεθεί σε εθελοντές και αλληλέγγυους και μόνο. Ενώ άπαντες γνώριζαν ότι επίκειται μεγάλο προσφυγικό κύμα αναλώθηκαν επί μήνες σε αερολογίες και απραξία με αποτέλεσμα σήμερα ο Δημοτικός Κήπος της Χίου αφενός να έχει επιβαρυνθεί απαράδεκτα, αφετέρου να μην εξασφαλίζει ούτε τις στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που σύντομα θα κοιμούνται στις λάσπες.

Απαιτούμε :

• Να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ και κυβέρνηση. Να σταματήσουν οι μάταιες και δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και στις επαναπροωθήσεις. Όχι στη θωράκιση ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής.

• Να γκρεμιστεί́ ο φράκτης στον Έβρο και να σταματήσει η προώθηση των προσφύγων στα νησιά με τους κινδύνους που αυτούς που συνεπάγεται. Κατάργηση των συνθηκών Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της Frontex, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

• Αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, μετακίνηση. Ειδικά για τη Χίο άμεση εξέυρεση ενιαίου χώρου ταυτοποίησης και φιλοξενίας και σίτισης. Το κράτος και η Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

• Άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. Όχι στον αυθαίρετο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

• Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

• Ελεύθερη πρόσβαση των αλληλέγγυων οργανώσεων και συλλογικοτήτων στους τόπους διαμονής των μεταναστών, για να ελέγχουν τις συνθήκες παραμονής.

• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες.

• Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις.

Ας τοποθετηθεί ο Υπουργός με σαφήνεια στα παραπάνω και ας λείψουν οι αοριστολογίες και τα ψέμματα. Οι πολίτες έχουν νοημοσύνη και κατανοούν τις εγκληματικές τους ευθύνες και την αδιαφορία τους.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ