30.5.2013 14:21

Εγκατάλειψη προ των πυλών για τον Βοτανικό Κήπο

ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

Αντιμέτωπος με τις εικόνες εγκατάλειψης του παρελθόντος έρχεται ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου στα Νένητα αφού τα δύο βασικά ζητούμενα που είναι η συντήρησή του και η προσβασιμότητα στο χώρο παραμένουν άλυτα.

Σύμφωνα με τον Τ. Ταναϊνη πρόεδρο των Νενήτων ο κήπος που φιλοξενεί εκατοντάδες φυτά από ολόκληρο το Αρχιπέλαγος, χρειάζεται συνεχή συντήρηση που δεν παρέχεται μέσα από το ισχύον καθεστώς λειτουργίας.

«Ο Δήμος καλώς πράττει και δίνει κονδύλια για τη συντήρηση του, όμως μιλάμε για κονδύλια που αφορούν ορισμένη χρονική περίοδο, δηλαδή από Ιούνιο μέχρι και τέλος Οκτώβρη. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει καμία συντήρηση», είπε ο ίδιος ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία ξεχωριστού φορέα στην ευθύνη του οποίου θα είναι η λειτουργία και η συντήρηση του Βοτανικού.

Μάλιστα σαν εναλλακτική λύση πρότεινε να περιέλθει ο κήπος στην ευθύνη της κοινότητας των Νενήτων οπότε και θα υπάρχει πιο άμεση αντίληψη για τις ανάγκες των εργασιών που απαιτούνται ανά πάσα στιγμή.

Αποκλεισμένος οδικά

Το δεύτερο ζητούμενο για τη λειτουργία του κήπου που ακόμα και σήμερα παραμένει άλυτο είναι η οδική πρόσβαση στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τον περασμένο χειμώνα όσα σχολεία επισκέφθηκαν τον Βοτανικό μεταφέρθηκαν στο σημείο με τη δημοτική συγκοινωνία αφού τα πούλμαν που μετέφεραν τους μαθητές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραπάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο.

Η αιτία του προβλήματος σύμφωνα με τους κατοίκους είναι η ύπαρξη ενός κτιρίου στο δρόμο που οδηγεί στον Βοτανικό που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή.

Αν και η πρώην Ν.Α. Χίου είχε αγοράσει το συγκεκριμένο κτίσμα έναντι 30.000 ευρώ με σκοπό την κατεδάφισή του αυτή δεν κατέστη ποτέ δυνατή αφού το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής θεώρησε ότι σε αυτό υπάρχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά δείγματα που καθιστούν απαγορευτικό το προαναφερόμενο εγχείρημα.

«Η γνώμη μας σαν Τεχνική Υπηρεσία είναι ότι κανένα Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να δώσει ποτέ το πράσινο φως για την κατεδάφιση ενός τέτοιου κτιρίου. Συνεπώς θεωρούμε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί», είπε ο Λ. Τσακός

Από την άλλη η λύση να μεταφερθεί ο πυλώνας της ΔΕΗ που υπάρχει απέναντι από το συγκεκριμένο κτίσμα, 2 μέτρα πιο μέσα απορρίφθηκε έπειτα από σχετική αυτοψία αφού τα συνεργεία της Εταιρίας τόνισαν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πυλώνας υψηλής τάσης να έρθει σε επαφή με παρακείμενο καμπαναριό.

Έτσι οι κάτοικοι επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο της δημιουργίας εναλλακτικού οδικού άξονα που θα οδηγεί κατευθείαν στην είσοδο του Κήπου χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια αντίδραση από το Δήμο Χίου.

Τελικά για τις ανάγκες συντήρησης το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 12.000 ευρώ με τις αντιπολιτεύσεις να χαρακτηρίζουν αυτά τα χρήματα ως ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες του Βοτανικού Κήπου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ