7.10.2013 21:13

Έγγραφη διαμαρτυρία 25 δημάρχων του Αιγαίου

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Έγγραφη  διαμαρτυρία κατέθεσαν είκοσι πέντε δήμαρχοι που αντιτίθενται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών που ευνοούν τη δημιουργία δυσανάλογων οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας σε προστατευμένες περιοχές.

Χαρακτηριστικά στην έγγραφη διαμαρτυρία οι δήμαρχοι, Αγίου Ευστρατίου, Αλοννήσου, Ανάφης, Άνδρου, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Θάσου, Θήρας, Καρπάθου, Καντάνου Χανίων, Κιμώλου, Ηρακλειάδος, Λειψών, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Νισύρου, Παξών, Πάρου, Σάμου, Συκίνου, Σύρου, Σκοπέλου, Χάλκης και Τήλου, αναφέρουν: «Θεωρούμε το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, και λοιπές διατάξεις» απολύτως καταστροφικό καθώς αναπαράγει το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, δημιουργώντας μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά επίσης για την οικονομία και την κοινωνία, εντείνοντας την οικοπεδοποίηση, και επιφέροντας την καταστροφή τους.
   Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει και εφόσον ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές απώλειες. Για το λόγο αυτό:
• κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση του εμβαδού των εκτάσεων των εν λόγω τουριστικών έργων από 150 σε 200 στρ.
• πρέπει να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο του εμβαδού των νησιών από 90 σε 130 στρ., χωρίς καμία παρέκκλιση, δεδομένου ότι οι ευαίσθητες κλίμακες και η φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών δεν αντέχει κατά κανέναν τρόπο υπέρογκες επιβαρύνσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο θα αλλοιώσουν το απαράμιλλο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, δηλαδή το μοναδικό φυσικό τους κάλλος, αλλά και θα κλονίσουν την οικονομική του βάση, που είναι ο τουρισμός, και μάλιστα ανώφελα. Αυτό έγινε φέτος ιδιαίτερα αισθητό στα μικρά νησιά, στα οποία λόγω των άτακτων ατμοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και της κρίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει σοβαρή κάμψη, σε αντίθεση προς τους μεγάλους προορισμούς.
• πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έντονη αντίδραση 25 Δημάρχων του νησιωτικού χώρου οι οποίοι δηλώνουν τη σχετική διαφωνία τους.

   Για το λόγο αυτό, ζητάμε την καταψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου που θίγουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διατάξεις που προβλέπουν:
• την χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε νησιά με έκταση μικρότερη από 130 τ.χλμ.
• τη δυνατότητα χωροθέτησης «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε εθνικά πάρκα.
• τη -σχεδόν- οριζόντια αντιμετώπιση εκτάσεων διαφορετικής κλίμακας όσον αφορά το συντελεστή δόμησης.
• την αφαίρεση του ανώτατου ορίου που μπορεί να καταλάβει η τουριστική εγκατάσταση σε σχέση με την επιφάνεια ενός νησιού.»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ