21.3.2023 8:15

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Χωρέμης

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Γιάννης Χωρέμης, περιβαλλόμενος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές από την οικογένεια του.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στην εκκλησία του κτήματος Χωρέμη.

Η οικογένεια Χωρέμη διέγραψε μια τροχιά, που συναντήθηκε πολλές φορές με την πορεία της Ελληνικής Ιστορίας σε δραματικές και σκοτεινές στιγμές της, αλλά και ταυτίστηκε με την πρωτοπορία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών.

Ο γενάρχης Κωνσταντίνος Χωρέμης, έχασε γυναίκα και παιδιά στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη. Ο γιός του Ιωάννης διέγραψε μια επιτυχημένη επιχειρηματική τροχιά από την Κωνσταντινούπολη στο Λίβερπουλ, με κατάληξη την Αλεξάνδρεια, όπου έθεσε τα θεμέλια της κυριαρχίας στην παγκόσμια αγορά εμπορίας βάμβακος και αποκτά υψηλό κύρος στα χρηματιστηριακά και τραπεζικά τεκταινόμενα.

Ο γιός του Ιωάννη, Κωνσταντίνος, στην Αλεξάνδρεια ακολούθησε την παράδοση της επιχειρηματικής επιτυχίας και ο ετεροθαλής αδερφός του Γεώργιος, ευσεβής, με αίσθημα εθνικής συνείδησης, συνέβαλλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Χίου, ένθερμος Βενιζελικός, βουλευτής των φιλελευθέρων, σε στενή σχέση με τον Ελ. Βενιζέλο και εθελοντής στους βαλκανικούς πολέμους

Οι Χωρέμηδες έγραψαν λαμπρές σελίδες στο μεγάλο βιβλίο των ευεργεσιών, ενισχύοντας ναούς, μοναστήρια, υποδομές Εκπαίδευσης και Υγείας στη Χίο, στηρίζοντας το νησί μετά το σεισμό του 1881 αλλά και την περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ