16.10.2012 19:20

"Εφικτές λύσεις για την πυρκαγιά"

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ"

 
Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, διήμερο Συνέδριο με τίτλο «Η απάντησή μας στις πυρκαγιές - Συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στο συνέδριο.
 
 
·        Με πολύ ικανοποίηση χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», να διοργανώσει μαζί με το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου αυτή τη διημερίδα, προκειμένου να αποτιμήσει με ψυχραιμία και επιστημονικότητα τα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί μας από κάθε άποψη: Οικονομική, κοινωνική, οικολογική. Αλλά και να προτείνει επιστημονικές και ενδεδειγμένες λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.
 
·        Πιστεύω ακράδαντα ότι στο επίπεδο της επιστημονικής ανάλυσης μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, αρκεί όλοι να αναλογιστούμε ότι η προσπάθεια είναι συνολική, αλλά και συλλογική.
 
·        Είναι πολύ δύσκολο να είσαι αντικειμενικός όταν έζησες αυτό το δεκαήμερο με τις διαφορετικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Προσωπικά έγινα μάρτυρας πράξεων αυτοθυσίας, αλλά και αδιαφορίας.
 
·        Είδα ότι δεν επλήγη μόνο ο φυσικός πλούτος του νησιού μας, αλλά δοκιμάστηκε και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του μηχανισμού για την αποτροπή και για τον περιορισμό των ζημιών. Και εδώ πρέπει να σταθούμε περισσότερο, να εξάγουμε συμπεράσματα. Καμιά φορά τα λάθη έχουν μια μεγάλη αξία, διδακτική αξία, αρκεί να μην επαναλαμβάνονται. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι τόσο έντονη που είναι απόλυτα βέβαιο ότι τέτοια φαινόμενα καταστροφής θα επαναληφθούν στο μέλλον.
 
·        Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αλλά και τις αμέσως επόμενες ημέρες, έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών η κινητοποίηση ήταν πολύ σοβαρή, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Εκτιμώ ότι απετράπησαν πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στο νησί. Με επαγγελματισμό αντέδρασαν οι πυροσβέστες και εμπλεκόμενοι.
 
·        Έγινε η σωστή ενημέρωση της Κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Και σωστή ενημέρωση σημαίνει και αποτελεσματική ενεργοποίηση. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις ήρθαν στο νησί. Δημιουργήθηκε μία διϋπουργική επιτροπή στην οποία και θα υποβάλλουμε με τη σειρά μας τις προτάσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο. Υπήρξε και μία απόφαση υπουργική για την επιτάχυνση όλων των έργων και των δράσεων που έχουν χωροθετηθεί στο νησί της Χίου και άλλες πολλές ενέργειες.
 
·        Σημασία έχει από αυτό το συνέδριο να προκύψουν συμπεράσματα που να έχουν ορθή επιστημονική τεκμηρίωση. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Δεν είναι τόσο εύκολο να αποφασίσεις αν θα κάνεις αναδάσωση, με ποιόν τρόπο θα την κάνεις, π.χ. με αεροσπορά ή με φύτευση. Αυτά θα τα απαντήσει η επιστήμη. Μπορεί να θέλουμε να δούμε το νησί μας πολύ σύντομα να πρασινίζει, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθη. Και αυτό έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες καταστροφές ανά την Ελλάδα. Και αυτά τα λάθη έπληξαν αντί να βοηθήσουν το φυσικό περιβάλλον.
 
·        Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η προσέγγιση, με τους εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστήμονες, αλλά και η επιτροπή που συγκροτήσαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ειδικά στην γραμματεία νησιωτικής πολιτικής, υπό τον ακαδημαϊκό κ. Ζερεφό, θα μας δώσει αυτή την τεκμηρίωση που επιζητούν όλοι και θα δρομολογήσει τις προσπάθειες σε κάθε επίπεδο.
 
·        Πρέπει να δούμε συνολικά την προσπάθεια αναγέννησης του τόπου. Συλλογική γιατί δεν μπορεί να λείπει κανείς. Ούτε οι αιρετοί, ούτε η τοπική κοινωνία. Και εδώ θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Να επενδύσει η πολιτεία πάνω σε αυτούς, γιατί φαίνεται ότι με τη σωστή οργάνωση και την εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες της μπορούν να επιτευχθούν θαύματα.
 
·        Όλοι μαζί να προχωρήσουμε να κάνουμε τη Χίο αντάξια των ονείρων που έχουμε όλοι για το νησί, αλλά και της ιστορίας μας. Της ένδοξης ιστορίας μας. Σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από την ελευθερία που μας χάρισαν κάποιοι αγωνιστές της εποχής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ