17.11.2014 10:58

"Εδώ Πολυτεχνείο 2014"

› Κάλεσμα για συμμετοχή από τους φορείς του νησιού

ΦΩΤΟ: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ // ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ INTIMENEWS.GR

Με τις εκδηλώσεις μνήμης του Πανεπιστημίου αλλά και του ΠΑΜΕ στις 18:00 σήμερα το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Μιχάλων και στην Απλωταριά αντίστοιχα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Με ανακοίνωσή τους οι φορείς της Χίου καλούν τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή κάνοντας λόγο για επίκαιρα μηνύματα αλλά και την ανάγκη μαζικής αντίστασης απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.

 

Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης

"Η εξέγερση των φοιτητών και των νέων της πατρίδας μας, ενάντια στην Δικτατορία το Νοέμβρη του 1973, υπήρξε στιγμή κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα και σημείο κλειδί για την πτώση του τυραννικού καθεστώτος.

Σήμερα, θυμόμαστε και τιμούμε, τον αγώνα και τις θυσίες της γενιάς του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμούμε την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση στον αγώνα για την Ελευθερία.

Τα μηνύματα του Νοέμβρη του 1973, για δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, παραμένουν, σήμερα και πάντοτε, επίκαιρα".

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

 

Χούντα δε γνωρίσαμε, ούτε δημοκρατία. Ούτε μια μέρα χαμένη!

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα ένα χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερση μας υπενθυμίζει πως το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή κατακτιέται με αγώνες και θυσία. Το Νοέμβρη του ‘73 η νεολαία και ο ελληνικός λαός πάλεψαν με αυταπάρνηση απέναντι στην τυραννία της Χούντας, βροντοφωνάζοντας Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, και απέδειξαν πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται ποτέ.

Σήμερα, στα χρόνια των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντίσταση! Η ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλιώς.

Πλέον, ο αυταρχισμός, η καταστολή και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας αποτελούν καθημερινότητα. Η μόρφωση τείνει να γίνει προνόμιο των λίγων, με τους ταξικούς φραγμούς να εντείνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο υπουργός παιδείας, ως γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, υλοποιεί το κυβερνητικό σχέδιο μετατρέποντας τα σχολεία σε εξεταστικά κάτεργα και τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις με manager.

Κάθε διαφορετική φωνή που θα αντιδρά στις εφαρμοζόμενες πολιτικές θα βρίσκει απέναντι της πρυτανικές αρχές, τύπου Φορτσάκη, χουντικής έμπνευσης και ΜΑΤ που θα μας επαναφέρουν στην τάξη και την νομιμότητα. Ο κοινός αγώνας μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων είναι αυτό που φοβούνται. Γνωρίζουν καλά πως η νεολαία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τα σχέδια τους. Η νέα γενιά δεν φιμώνεται γιατί ο αγώνας της για μόρφωση και δουλειά, ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος, είναι δίκαιος.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους ανθρώπους να σταθούν εμπόδιο σε όλους εκείνους που θέλουν τη γενιά μας μία χαμένη γενιά. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Εφοπλιστές, καναλάρχες και τραπεζίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν όρθια μία κυβέρνηση που καταρρέει. Στο πλάι της και το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που καθημερινά επιχειρεί να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει όλους όσους αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή, Έλληνες και ξένους. Να τσακίσουμε τον φασισμό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη!

Όλοι και όλες μαζί, τώρα που η ελπίδα ανθίζει μέσα στο σκοτάδι της κρίσης, να ανοίξουμε τον δρόμο για να γίνει η Κυβέρνηση της Αριστεράς πραγματικότητα, μία κυβέρνηση στο πλάι των φτωχών και των αδύναμων, που θα δρα με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Με όπλα μας την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την δημοκρατία ήρθε η ώρα να πάρουν τα όνειρα μας εκδίκηση, ήρθε η ώρα να ζήσουμε αλλιώς!

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χίου

«Η Ε.Γ του Ν.Τ Χίου καλεί όλα τα Πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού να συμμετάσχουν μαζικά στον εορτασμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Δευτέρα στις 6.00μμ στο Πανεπιστήμιο Χίου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟΙΚΗ φασιστική δικτατορία, οι στόχοι τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές φωτίζει και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό ενάντια στην ΓΕΡΜΑΝΟΤΡΟΙΚΑΝΗ  «δημοκρατική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 Το Νοέμβρη του '73 η νεολαία και ο ελληνικός λαός πάλεψαν με αυταπάρνηση απέναντι στην τυραννία της Χούντας, βροντοφωνάζοντας  Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, και απέδειξαν πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται ποτέ.

Σήμερα, στα χρόνια των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντίσταση! Η ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλιώς.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι , οι άνεργοι , οι απολυμένοιοι μετανάστες μαζί με τους νέους και τις νέες όπως τότε έτσι και σήμερα μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέλος στην κυριαρχία των φιλελεύθερων πολιτικών και των μονοπωλίων. Η συμπόρευση του λαού μέσα από τους φορείς και τα σωματεία του, αποτελεί τον βασικό όρο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μνημονίων και των νέων βάρβαρων μέτρων.Όλοι μαζί να υψώσουμε τείχος απέναντι στη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στην κατάργηση και το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, στις νέες μειώσεις των μισθών μας. Απέναντι στην προσπάθεια (μετά από εντολή της ΤΡΟΙΚΑΣ) για την κατάργηση της συνδικαλιστικής μας δράσης και των διεκδικητικών μας αγώνων μέσα από την λειτουργία των σωματείων.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους να σταθούν εμπόδιο σε όλους εκείνους που θέλουν τη γενιά τους μία χαμένη γενιά. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Εφοπλιστές, καναλάρχες και τραπεζίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν όρθια μία κυβέρνηση που καταρρέει. Στο πλάι της και το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που καθημερινά επιχειρεί να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει όλους όσους αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή, Έλληνες και ξένους. Να τσακίσουμε τον φασισμό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη.

Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα  απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές, σε κάθε σύγκρουση ανάμεσα σε εργαζόμενους και καπιταλιστικών βάρβαρων πολιτικών, θα είμαστε μπροστάρηδες».

 

Νέα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση

 «Όσο ζούμε με ψευδαισθήσεις, τόσο περισσότερο θα χάνουμε έδαφος. Οι αγώνες του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν. Οι αγώνες μας δε μπορούν να νοηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το τι συνέβη 30, 40 ή 500 χρόνια πριν. Η ιστορική εμπειρία έχει σημασία όταν χρησιμοποιείται με βάση τις ανάγκες του σήμερα κι όχι για τη συντήρηση του χθες. Το χθες δε μπορεί ν' απαντήσει στο σήμερα. Εμείς απ' την άλλη, ή πετάμε τους σκελετούς απ' τις ντουλάπες μας ή βουλιάζουμε. Οι κυρίαρχοι το 'χουν καταλάβει αυτό κι εξελίσσονται.


Οι όποιες νέες ιδέες εκτελούνται στο βωμό της συντήρησης του πτώματος της μεταπολίτευσης. Τη συνθηματολογία την έχουμε μάθει όλοι απ' έξω τόσα χρόνια. Απ' τον Τεμπονέρα στο η χούντα δεν τελείωσε το '73 (και επίκαιρο)και ξανά απ' την αρχή. Συνθήματα που πλέον δεν είναι φορείς οποιουδήποτε ριζοσπαστικού νοήματος. Συνθήματα που λειτουργούν για να βαυκαλίζουν μια μάζα που δεν είναι κίνημα και που δεν έχει προταγματικά σημεία αναφοράς που να συνδέουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η φαντασία μας είναι νεκρή. Ο παλμός μας νωχελικός. Η νοοτροπία στείρα κι η δράση δανεισμένη από φετίχ του παρελθόντος.

Τ' ότι κάποιοι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν από μια άγρια καταστολή, μάλλον δεν ενδιαφέρει και πολύ όλο τον υπόλοιπο φοιτητικό μαζόκοσμο. Αυτός αλήθεια έχει φτάσει να ενδιαφέρεται μόνο για το αν έγινε κατάληψη στη σχολή του κι έχασε το μάθημα; Τα μυαλά του έχουν πολτοποιηθεί στο μπλέντερ της βλακείας που του προσφέρουν απλόχερα το κεφάλαιο και τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε ; Έχει συμβιβαστεί με τ' ότι θα ζήσει σαν δούλος;

Έχουμε μια καίρια ιστορική επιλογή να κάνουμε. Ας αποφασίσουμε στα σοβαρά να διεκδικήσουμε όσα θα κάνουν τη ζωή μας ανθρώπινη κι αξιοβίοτη. Συλλογικά κι αυτό-οργανωμένα. Ας μην πετάμε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες. Ας μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις νίκες μας κι ας μην τις μετατρέπουμε σε ήττες. Ας τελειώνουμε με τα πτώματα του παρελθόντος, με τις αυταπάτες, τους μεσσίες και τις πρωτοπορίες κάθε είδους .Για τον καθορισμό των ζωών μας από εμάς τους ίδιους με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και διαρκή αγώνα».

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 «Η 17η Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  δεν είναι γιορτή αλλά μια ξεχωριστή μέρα μνήμης και αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 άνοιξε το δρόμο για μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και οδήγησε στην πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών. Υπήρξε η κορύφωση μιας σειράς πράξεων ανυπακοής και ζωντανέματος των μαζικών διαδικασιών, παρά το ότι η χούντα για έξι χρόνια με την καταστολή, τις εξορίες και τα βασανιστήρια αριστερών αγωνιστών είχε προσπαθήσει να βάλει όλη την κοινωνία «στο γύψο» (επειδή σύμφωνα με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο «νοσούσε»).

Το Πολυτεχνείο δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές. Έδωσε το έναυσμα στην εργατική τάξη που ανταποκρίθηκε άμεσα και στήριξε την κατάληψη με τα πιο μαχητικά κομμάτια που οργάνωσαν τις δικές τους συνελεύσεις μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μέσα στις μαζικές διαδικασίες δόθηκαν πολιτικές μάχες, τόσο για το πλαίσιο, όσο και για τις μορφές και την προοπτική του αγώνα. Η επαναστατική αριστερά, παρ’ότι νεαρή σε ηλικία και ανέτοιμη, χωρίς κεντρική συγκρότηση, αλλά με την έμπνευση των ιδεών του Μάη του ‘68 πρωτοστάτησε ώστε η αγωνιζόμενη νεολαία να μην μείνει αποκλειστικά στα φοιτητικά ζητήματα, να συγκρουστεί συνολικά με τη χούντα, εν τέλει να μην αρκεστεί στον «εκδημοκρατισμό» και στην «ομαλοποίηση» του συστήματος με τις χουντοεκλογές απέχοντας από αυτές, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στη χούντα, την αστική τάξη, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προχωρώντας στην κατάληψη του Πολυτεχνείου και δίνοντας στην εξέγερση παλλαϊκό χαρακτήρα.

Μπορεί τα τανκς να κατέστειλαν βάρβαρα την εξέγερση ισοπεδώνοντας την πύλη, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές και βασανίζοντας αγωνιστές στα μπουντρούμια της ΕΣΑ, όμως άλλαξε την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Οκτώ μήνες μετά ήρθε η πτώση της χούντας και η μεταπολίτευση, όμως τα πιο ριζοσπαστικά αιτήματα για ανατροπή και λαϊκή εξουσία έμειναν ανεκπλήρωτα.

Σήμερα το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε. Η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων, της λιτότητας, της φασιστικής απειλής και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Με μια αστική τάξη αδίστακτη και μια κυβέρνηση που ενορχηστρώνει τις επιθέσεις σε αγαστή σύμπνοια με την τρόικα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το μαύρο μέτωπο απολύει εργαζόμενους, ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, διαλύει παιδεία και υγεία και εξαπολύει την καταστολή απέναντι στην αντίσταση της εργατικής τάξης και της νεολαίας τσαλαπατώντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Από αυτή τη σκοπιά, οι εξεγερμένοι μαθητές που ξεσπαθώνουν «Έτσι ακριβώς είναι και σήμερα», αποστομώνοντας τα αστικά παπαγαλάκια έχουν απόλυτο δίκιο. Όλοι μαζί, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Σήμερα είναι η στιγμή να ξαναπιάσουμε το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και να το συνδέσουμε με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, από τις απεργίες, τις μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και κάθε κοινωνική αντίσταση, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το μέλλον. Να θυμηθούμε ότι η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες και την αυτενέργεια του κόσμου, αλλιώς οι υποσχέσεις για δημοκρατική διαχείριση καταντάνε κούφιες υποσχέσεις.

Η λύση θα έρθει από ένα δυνατό μαζικό κίνημα, που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση και  την τρόικα, την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους φασίστες συμμάχους τους. Από τον οργανωμένο λαό που θα ανατρέψει την επίθεση κεφάλαιου – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεων τους, θα επιβάλλει κατακτήσεις για το λαό στο σήμερα, θα διεκδικήσει να πάρει την εξουσία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια Αριστερά μαχητική, ενωτική, αντικαπιταλιστική!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

-ΝΑ ανατρέψουμε  μνημόνια και μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ

-Να σταματήσουμε τη φασιστική απειλή

-ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, έτσι απαντάμε στο ευρω – σφαγείο!»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ