Κοινωνία

22/9/16 11:29

τελ. ενημ.: 22/9/16 18:10

Στη Χίο 100 ερευνητές του CERN

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ CERN ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Εβδομάδα μιονίων  του μεγάλου πειράματος ATLAS που διεξάγεται από το CERN, θα πραγματοποιηθεί στη Χίο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τις 26-30 Σεπτεμβρίου από το τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου.

Στο νησί μας αναμένεται να καταφθάσουν περίπου  100 ερευνητές του CERN από όλο τον κόσμο, που θα συμμετέχουν σε μία εντατική εβδομάδα συναντήσεων και συζητήσεων.  Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν  στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου  και θα είναι πλήρως προσβάσιμες μέσω δικτύου στους συνεργάτες από όλο τον κόσμο που θα συμμετέχουν διαδικτυακά, όχι μόνο για να ακούν αλλά και να κάνουν παρουσιάσεις και να συμμετέχουν  στις συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Υπεύθυνοι καθηγητές από το Παν. Αιγαίου είναι Ιωάννης Γκιάλας και ο Αναπληρωτής  Καθηγητής Κώστας Παπαγεωργίου.

O ανιχνευτής ATLAS είναι ένα πολύπλοκο και εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων μικροσκόπιο στο οποίο δουλεύουν πάνω από 3000 φυσικοί και μηχανικοί.  Σκοπός της λειτουργίας του είναι η  λεπτομερής μελέτη των νόμων της φύσης σε υποατομικό επίπεδο, καθώς και η ανακάλυψη νέων νόμων και σωματιδίων που θα επιτρέπουν την εμβάθυνση στην κατάσταση της δομής της ύλης και του σύμπαντος.  Το πιο σημαντικό του αποτέλεσμα στα 8 χρόνια της μέχρι τώρα λειτουργίας του είναι η ανακάλυψη του σωματιδίου HIGGS το 2012.   Στην ανακάλυψη αυτή αλλά και σε πολλές άλλες μελέτες που διεξάγονται στο CERN σημαντικό ρόλο παίζει ένα όχι ευρύτερα γνωστό αλλά και πολύ κοινό σωματίδιο, που κατακλύζει την γη και προέρχεται από τις συγκρούσεις των κοσμικών ακτίνων με ατομικούς πυρήνες στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης, το μιόνιο.  Λόγω της σημασίας του μιονίου ένα μεγάλο υποσύστημα του ATLAS είναι αφιερωμένο στην ανίχνευση μιονίων.  Και εδώ, η πολυπλοκότητα του συστήματος των μιονίων επιβάλλει την συχνή συνεργασία μέσω διαδικτύου αλλά και με φυσική παρουσία ερευνητών.  Κάθε χρόνο μία τέτοια συνάντηση γίνεται εκτός CERN, σε ένα από τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα, λειτουργία και αναβάθμιση του συστήματος.

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση