1.4.2013 11:46

Εβδομάδα με απεργιακά μποφόρ στα λιμάνια

Το επίμαχο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου συζητείται από την περασμένη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για μεθαύριο Τετάρτη 3 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας. Οι ναυτεργάτες βρίσκονται επί ποδός, καθώς θεωρούν πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θίγουν θεμελιακά τους δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Χαλάς, υποστήριξε στην Επιτροπή της Βουλής πως το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων καταργεί τη 10μηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, τη στιγμή που οι 12.000 από τους 16.000-17.000 εν ενεργεία Ελληνες ναυτικούς είναι άνεργοι.
Οι ακτοπλόοι από την άλλη εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς ο κλάδος βρίσκεται, όπως λένε, στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ίδια Επιτροπή ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του ΣΕΕΝ, τα τρία τελευταία χρόνια οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα ξεπεράσουν τα 850 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κίνηση πέφτει συνεχώς.
Το επίμαχο νομοσχέδιο φέρνει -μεταξύ άλλων- αλλαγές στις δρομολογήσεις πλοίων και στις οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα (π.χ. μειώνεται η οργανική σύνθεση των επιβατηγών τη χειμερινή περίοδο, μειώνεται ο χρόνος δρομολόγησης των ταχύπλοων στους 4 μήνες κ.ά.), που χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες από παράγοντες της αγοράς για την επιβίωση του κλάδου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις οι νησιώτες, που βρίσκονται στη μέση της διελκυστίνδας και ζητούν απρόσκοπτη σύνδεση και εφοδιασμό των νησιών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πηγη: e-go

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ