1.2.2021 8:20

Εβδομάδα κινητοποιήσεων με επίκεντρο το Θόλος

Στους δρόμους οι κάτοικοι Συκιάδας- Λαγκάδας και Βροντάδου για να αποτραπεί η νέα δομή

Μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της Συκιάδας, της Λαγκάδας και του Βροντάδου, που με ψηφίσματά τους όχι μόνο γυρνούν την πλάτη στην Κυβέρνηση αλλά διατρανώνουν την πρόθεσή τους να συγκρουστούν για να αποτρέψουν τη δημιουργία δομής στο Θόλος, έρχονται οι πρώτες έμπρακτες αντιδράσεις.

Έτσι στις 11 το πρωί της Τετάρτης, οι κάτοικοι των χωριών θα δώσουν το πρώτο ραντεβού στο Θόλος, πραγματοποιώντας την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα διαρκέσει λίγες ώρες.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το πρωί του προσεχούς Σαββάτου 6/2 με την κινητοποίηση να παίρνει μορφή αυτοκινητοπομπής από τα χωριά και τον Βροντάδο, προς την πόλη της Χίου.

Κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η γειτονική Μυτιλήνη καθώς την προσεχή Τετάρτη, συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού και η προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στη θέση Βάστρια της Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό γραπτό αίτημα που απέστειλαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα το αίτημα συνυπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Με πυξίδα τον πολίτη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Επανεκκίνηση» ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ανδριώτης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Μιχάλη Μαμάκου και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται θα συμμετέχουν ενεργά και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής.

«Όχι σε υπερδομή» και από τους υγειονομικούς φορείς της Χίου

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι υγειονομικοί φορείς της Χίου στην οποία διατρανώνουν την αντίθεσή τους με τη δημιουργία δομής στη Χίο.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές δυνατότητες του νησιού μας, ΟΛΟΙ οι αρμόδιοι φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Χίου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου) είμαστε -διαχρονικά-  αντίθετοι στη δημιουργία οποιασδήποτε υπερδομής στη Χίο.


Παρέμβαση ουσίας από το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου

 

Υπό το βάρος των εξελίξεων και με δεδομένη την προσήλωση του Τοπικού  Συμβουλίου του Βροντάδου στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία μόνο μιας μικρής δομής στο νησί μας, χωρητικότητας 500 ατόμων, για καταγραφή και ταυτοποίηση, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνεδρίαση την Παρασκευή 29-01-21 ώρα 5μ.μ.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής  Μπουγδάνος και ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Ισίδωρος Ντομάτας  και τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα.

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι Τοπικοί Σύμβουλοι δηλώνονται τα ακόλουθα:

1.Το Τοπικό Συμβούλιο του Βροντάδου τίθεται ενάντια στην δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος και οπουδήποτε στο νησί μας πέραν αυτής για την καταγραφή και ταυτοποίηση. 

2.Ζητά την αποσυμφόρηση του νησιού και φυσικά το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

3. Η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»  να είναι ουσιαστική για την αντιμετώπιση της πολύ ευαίσθητης εθνικά περιοχής μας .

4.Την κατάργηση του εθνικά επικίνδυνου γεωγραφικού προσδιορισμού.

5.Την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών και την συνακόλουθη κατανόηση των τοπικών κοινωνιών, που στην συγκεκριμένη περιοχή προσπαθούν και έχουν πετύχει ανάπτυξη και ευημερία.

6.Την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που θίγει ευθέως το πιο ευαίσθητο και συνάμα δημιουργικό κομμάτι του νησιού μας, τις οικογένειες των ναυτικών μας, που το μεγαλύτερο μέρος διαμένει σε αυτές τις περιοχές. Ο Βροντάδος, η Λαγκάδα, η Συκιάδα  και τα Καρδάμυλα μαζί με τις Οινούσσες  έχουν δημιουργήσει το «Μέγα Κράτος της Θάλασσας» για το οποίο η ηγεσία του τόπου από τη μια επαίρεται και από την άλλη δεν τους λογαριάζει. Η δημιουργία της δομής είναι  το επαίσχυντο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς τους εργάτες της θάλασσας , συνταξιούχους και εν ενεργεία  που δαμάζοντας τους ωκεανούς κατέθεσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας και την  ανάπτυξή του.

7.Καλούμε τον Δήμαρχο, την συμπολίτευση και αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει θέση απέναντι σε αυτήν την απόφαση.

8.Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή είναι γνωστή για τους αγώνες της ενάντια σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

9. Στηρίζουμε το κείμενο της Συντονικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ