30.3.2016 14:28

Εάν δεν υπήρχε Κιβωτός, δεν θα υπήρχε Αίπος

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

Τη δική της άποψη  καταθέτει η Κιβωτός του Κόσμου, υποστηρίζοντας πως η παρουσία της στο Αίπος ήταν καταλυτική για τη "σωτηρία" των εγκαταστάσεων που είχαν επί της ουσίας ερειπωθεί. Παράλληλα προχωρώντας σε έναν απολογισμό της δίχρονης παρουσίας της στο νησί αναφέρεται σε όλα όσα έχει προσφέρει κι έχει εισπράξει από την τοπική κοινωνία προχωρώντας κι ενισχύοντας το έργο της που δεν είναι άλλο από την κοινωνική προσφορά και μέριμνα για τα παιδιά που προστατεύει. Η ανακοίνωση και ο απολογισμός μόνο τυχαία δεν έγιναν και απαντούν στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την αγοραπωλησία του τουριστικού χωριού στο Αίπος.

Ο απολογισμός

Εν μέσω της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής και σε πνεύμα  κατάνυξης και ευλάβειας και έχοντας κλείσει τα δύο χρόνια παρουσίας στο νησί της Χίου,  θελήσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό και να  ενημερώσουμε γενικότερα και ειδικότερα τους ανθρώπους που τυχαίνει να μην γνωρίζουν το έργο της Κιβωτού για τα εξής:

Η Κιβωτός του Κόσμου, παρέλαβε ένα απαξιωμένο, εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο τουριστικό χωριό, του οποίου οι υποδομές ήταν εντελώς κατεστραμμένες, κατοικία τρωκτικών και ερπετών και για το οποίο κατέβαλλε ετήσιο ενοίκιο πολλών χιλιάδων ευρώ και κατάφερε δαπανώντας τεράστια ποσά, χρόνο και κόπο για επισκευές και  αδειοδοτήσεις των υφιστάμενων μη νομιμοποιημένων εγκαταστάσεων  να το μεταμορφώσει σιγά-σιγά σε ένα όμορφο, λειτουργικό και ασφαλές χωριό παιδικής μέριμνας και προστασίας. Σε πρώτη φάση καθαρίστηκε ο περιβάλλον χώρος από τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων κάθε είδους, έγιναν κλαδεύσεις, απεντομώσεις, βελτιώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάστηκε για να μετατρέψουμε την «ζούγκλα» σε ένα περιποιημένο, καλαίσθητο και φιλόξενο περιβάλλον.

Σε δεύτερη φάση επισκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν πλήρως τα 10 πρώτα σπιτάκια φιλοξενίας των παιδιών μας  και οι αναγκαίες υποδομές για την σωστή λειτουργία τους, τα οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης «αποσύνθεσης» καθώς οι εισροές υδάτων και η παραμέληση τα είχαν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά. Αμέσως μετά προχωρήσαμε στην ανακαίνιση και ριζική αναβάθμιση του κτηρίου  της κεντρικής μονάδας, φτιάχνοντάς το ουσιαστικά εξαρχής, το οποίο και εξοπλίσαμε πλήρως για να αποτελέσει τον χώρο εστίασης, μελέτης και ψυχαγωγίας των παιδιών.

Σε επόμενη φάση ανακαινίστηκαν πλήρως τα υπόλοιπα είκοσι, υπό κατάρρευση  σπιτάκια για να σωθούν από σίγουρη καταστροφή και να είναι η Κιβωτός σε ετοιμότητα να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και ο εντελώς κατεστραμμένος χώρος των κερκίδων του ποδοσφαιρικού γηπέδου και μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο και λειτουργικό χώρο μελέτης και ψυχαγωγίας μιας και ο αριθμός των παιδιών μας ολοένα και αυξάνεται.

Όλες αυτές οι πολυδάπανες και επίπονες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί με χορηγίες ιδιωτών και τον οβολό αγάπης των απλών ανθρώπων που αναγνωρίζουν τον τεράστιο αγώνα που κάνουμε και στηρίζουν έμπρακτα το έργο μας,  μιας και η Κιβωτός σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της δεν έχει λάβει ποτέ της κρατικά  η ευρωπαϊκά χρήματα. Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από την Κιβωτό του Κόσμου για την ανακαίνιση και διάσωση όλου του χωριού, ξεπερνάνε κατά πολύ την πραγματική του αξία. Εάν δεν υπήρχε η Κιβωτός του Κόσμου, σήμερα δεν θα υπήρχε το Αίπος, αλλά  ένα κατεστραμμένο χωριό πέρα από κάθε δυνατότητα επισκευής.   

Την στιγμή αυτή φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου 30 παιδιά με εισαγγελική εντολή από  διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παιδιά τα οποία κουβαλάνε μαζί τους εμπειρίες που μικρά παιδιά δεν θα έπρεπε να έχουν. Παιδιά που γνώρισαν από πολύ νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής κάνοντας τα να χάσουν την παιδικότητα τους. Σε αυτά τα παιδιά η κιβωτός προσφέρει ένα ασφαλές και ζεστό σπίτι γεμάτο αγάπη, οπού το εξειδικευμένο προσωπικό της έχει μοναδικό στόχο να ξανανιώσουν παιδιά, τα παιδιά αυτά. Αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που κουβαλάνε μαζί τους, και να τα μεγαλώσει υπεύθυνα, προάγοντας ηθικές αξίες, πρότυπα και αρχές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο για τα παιδιά ένα ελπιδοφόρο μέλλον, και μια σωστή στάση ζωής.

Ήδη το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια του διεθνούς ανθρωπιστικού της έργου η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξένησε 50 ορφανά παιδιά από την εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας, χαρίζοντας τους για τέσσερις εβδομάδες αξέχαστες διακοπές.

Εδώ και 4 χρονιά η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξενεί παιδιά από όλες της δομές της Κιβωτού και όχι μόνο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, προσφέροντας σε  αυτόν τον πιο αναξιοπαθή πληθυσμό της κοινωνίας μας, την ευκαιρία να ξεχάσει για λίγο τις δυσκολίες και τα προβλήματα,  χαρίζοντας του την ευκαιρία να κάνει και αυτός καλοκαιρινές διακοπές.

  Ευαισθητοποιημένη από το δράμα των προσφύγων, η Κιβωτός του Κόσμου, έχει αναλάβει την προσωρινή φιλοξενία όλων των ανήλικων προσφυγόπουλων που βρέθηκαν ασυνόδευτα, προκειμένου να παραμείνουν σε έναν χώρο που θα τους παρέχει ασφάλεια και σε συνθήκες διαβίωσης που αρμόζει σε παιδιά.  Για την ουσιαστική αυτή συμβολή της, η Κιβωτός του Κόσμου κάνει μεγάλη θυσία καθώς επιβαρύνεται με την επιπλέον φροντίδα 25 παιδιών χωρίς και πάλι να λαμβάνει κάποια επιπλέον βοήθεια.

Η προσφορα

Η παρουσία της Κιβωτού του Κόσμου στην Χίο έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως και στην τοπική κοινωνία της Χίου. Εκτός του ότι προσφέρει το ανθρωπιστικό της έργο στην περιοχή του Αιγαίου όπου δεν υπάρχουν δομές παιδικής μέριμνας, έχει ενισχύσει τα τοπικά σχολεία του Βροντάδου, απασχολεί 16 άτομα για προσωπικό από την τοπική κοινωνία, και δίνει την δυνατότητα μέσα από την εθελοντική εργασία στους ανθρώπους να συνδράμουν και να προσφέρουν και αυτοί ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.

Επίσης από την κοινωνική υπηρεσία του γραφείου μας υποστηρίζονται ,  25 οικογένειες της τοπικής κοινωνίας με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βοήθεια στην εκπαίδευση και επιμόρφωση, και κάθε μορφής βοήθεια που θα κριθεί αναγκαία. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες αυτές με γνώμονα την αξιοπρέπεια, να ξανασταθούν γερά στα πόδια τους και να αναλάβουν οι ίδιοι την φροντίδα της οικογένειάς τους .

  Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας ανθρωπιστικός μη κερδοσκοπικός  οργανισμός με σπουδαίο κοινωνικό έργο. Είναι ένα Έργο από τον λαό για τον λαό και την ελληνική κοινωνία. Το έργο της Κιβωτού  είναι η ανακούφιση των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα δε του πιο ευαίσθητου πληθυσμού που είναι τα παιδιά. Το κέρδος της είναι τα χαμόγελα των παιδιών και η βεβαιότητα ότι πλέον τα παιδιά αυτά ερχόμενα στην Κιβωτό αποκτούν ένα σίγουρο μέλλον και μια προοπτική. Το κέρδος για την Κιβωτό είναι να βλέπει τα μαραμένα παιδιά ερχόμενα στην Κιβωτό να ανθίζουν και να ξαναγίνονται παιδιά  Η Κιβωτός δίνει καθημερινά ένα τεράστιο αγώνα να καλύψει τις ανάγκες της. Η κάθε «επένδυση» στην Κιβωτό έχει ως μοναδικό αποδέκτη τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Η Κιβωτός μεγαλώνει αυτήν την στιγμή 150 παιδιά σε όλη την Ελλάδα υποκαθιστώντας τα κενά της κρατικής μέριμνας. Φροντίζει να παρέχει σε αυτά χωρίς εκπτώσεις τις καλύτερες προϋποθέσεις ζωής (εγκαταστάσεις, το σωστό προσωπικό, κάλυψη καθημερινών αναγκών), για να τα (ανα)στήσει και να δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο πλαίσιο ζωής.

 Τα  έξοδα για το ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η Κιβωτός του Κόσμου είναι τεράστια. Μόνο στην Χίο απασχολεί 16 άτομα της τοπικής κοινωνίας  που αποτελούν το προσωπικό  της. Αν υπολογίσει κανείς τους φόρους, τις ΔΕΚΟ, τα πετρέλαια και τα καύσιμα κίνησης, την συντήρηση των εγκαταστάσεων, και την  κάλυψη των καθημερινών αναγκών μπορεί να καταλάβει το μέγεθος των οικονομικών αναγκών. Η συμβολή των ευαισθητοποιημένων Χιωτών είναι συγκινητική και σπουδαία καθώς καλύπτει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την διατροφή και ένδυση των παιδιών. Η οικονομική ενίσχυση με δωρεές χρημάτων είτε στους κουμπαράδες είτε “αντί στεφάνων” είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αποτελεί οξυγόνο για την Κιβωτό του Κόσμου ώστε να μπορεί να καλύπτει μέρος των αναγκών της και να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της. Η τοπική κοινωνία της Χίου καταφέρνει να καλύψει το 10% περίπου των οικονομικών αναγκών του παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Χίο. Το 90% μεταγγίζεται κάθε μήνα από την κεντρική Κιβωτό της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό και το κάθε ευρώ είναι σημαντικό για την Κιβωτό του Κόσμου.

Εδώ και 18 χρόνια η Κιβωτός δεν έχει επιβαρύνει ποτέ τα δημόσια ταμεία και τον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε έχει λάβει ποτέ επιχορηγήσεις – επιδοτήσεις κρατικές η ευρωπαϊκές.  Η  Κιβωτός του Κόσμου όλα αυτά τα χρόνια δίνει καθημερινά εξετάσεις και αξιολογείται από τους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα της, οι οποίοι αναγνωρίζουν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και το σπουδαίο έργο που παράγεται.

Εν κατακλείδι είναι τουλάχιστον οξύμωρο να χρειάζεται να «απολογείται» μια κορυφαία αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη οργάνωση για το σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο που παράγει και προσφέρει προς όφελος της κοινωνίας. Αντίθετος ό λαός της Χίου θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος που στο νησί της Χίου υπάρχει μια δομή  παιδικής μέριμνας και προστασίας σαν την Κιβωτό του Κόσμου.

Τελικά σ έναν κόσμο που διαρκώς αλλοιώνεται υπάρχει ακόμη η ελπίδα και  η ανθρωπιά. Υπάρχει η Κιβωτός του Κόσμου που φέρνει την κατανόησή, την συμπόνια και την αποδοχή και σπέρνει την αγάπη στις καρδιές των παιδιών και τις κάνει ν’ ανθίζουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ