7.1.2020 16:05

Η «κατάληψη της Χίου» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Πιστό αντίγραφο του έργου του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα με τίτλο «Η κατάληψη της Χίου» κοσμεί από σήμερα την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της.

Πρόκειται για αχρονολόγητο έργο, τέμπερα σε χαρτί, 74x51 εκ..

Απεικονίζει την κατάληψη της Χίου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο από τον Ελληνικό Στόλο Το παλιό κτίριο του τελωνείου καθώς και ένα από τα σπίτια που εικονίζονται σε πρώτο πλάνο, διατηρούνται από το 1912 μέχρι και σήμερα. Κάτω δεξιά διακρίνουμε ένα γολετόμπρικο και τους ιστούς δύο βομβάρδων. Από αριστερά μπαίνει στο λιμάνι ένα μικρό πέραμα με αρματωσιά ψάθας και φλόκου.

Πίσω από αυτό υπάρχουν δύο αντιτορπιλικά των αρχών του 20ού αι. και επιβατηγά και φορτηγά πλοία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως οπλιταγωγά, συμπεριλαμβανομένου του Α/Π Μακεδονία της Ελληνικής Εθνικής Ατμοπλοϊκής Εταιρείας καθώς και του υπερωκεάνιου μεταναστών Α/Π Πατρίς (με τις κίτρινες τσιμινιέρες). Στο σωσίβιο γύρω από την άγκυρα στο επάνω μέρος είναι γραμμένες οι λέξεις «Χαίρε Χίος».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ