6.9.2021 10:20

Η αποτυχία κρύβει μέσα της την επιτυχία. Βρες την!

Γράφει η Νικολέτα Π. Κώσταρου, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Όταν συνέβαινε κάτι «κακό» η μαμά μου έλεγε: «ό, τι φτιάχνεται να μη σε ανησυχεί παιδί μου». Η μαμά εννοούσε πως ό, τι μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει ή να φτιαχτεί να μη με αγχώνει. Και είμαι σίγουρη πως το έλεγε για να το ακούει και η ίδια.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σταθμό στη ζωή μας. Δεν θα σας πω ότι «από αυτές δεν κρίνεται το μέλλον σας». Ούτε θα σας πω ότι «από αυτές δεν κρίνεται η επαγγελματική σας σταδιοδρομία». Όλα αυτά τα ακούμε χρόνια. Αυτό όμως που οφείλω να πω είναι πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής μας, της φύσης μας γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε τρωτά σημεία. Δεν είμαστε τέλειοι, ούτε ατρόμητοι. Αυτό που πρέπει να χαρίσουμε στον εαυτό μας είναι να του επιτρέψουμε να αποτύχει. Όταν επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποτύχει τότε θα διαπιστώσετε πως λίγο πιο πέρα από το τέλος, υπάρχει μια νέα αρχή. Το παρακάτω! Όλη αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να συναντάς συμμαθητές που πέτυχαν ή να σκέφτεσαι τι έφταιξε. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι στα down της. Όμως, ο τρόπος διαχείρισης της αποτυχίας είναι σημαντικός για να πάμε παρακάτω, για να δούμε τη νέα αρχή. Βρείτε ποια ήταν τα τρωτά σημεία σας, αναδείξτε τις δεξιότητες και ικανότητές σας και προχωρήστε παρακάτω αγκαλιά με αυτά. Είμαστε όλα αυτά!

Κι εσείς γονείς… Επιβραβεύστε τα παιδιά σας για την προσπάθεια τους και όχι για το αποτέλεσμα αυτής. Αποδεχτείτε τα όπως είναι, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, δείξτε τους πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και ενθαρρύνετέ τα να συνεχίσουν δυναμικά τις προσπάθειές τους προκειμένου να ακολουθήσουν τα όνειρα τους.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ