9.12.2020 16:20

Η αντιπυρική περίοδος έκλεισε με το βλέμμα στη... ΒΙ.ΑΛ.

Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βουράκης Ιωάννης

336 πυρκαγιές στη Χίο τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Στην αποτίμηση αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης αντιπυρικής περιόδου αναφέρθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, στο πλαίσιο παρουσίασης με στόχο την ενημέρωση του κόσμου μέσα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. στην οποία έδωσε το παρών και ο Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης. 

Όπως είπαν τα στελέχη, η αποτίμηση ήταν καλή και αυτό χάρη στους πολίτες που έδειξαν συμμόρφωση και ελάχιστες ήταν οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από αμέλεια ενώ τόσο οι δασικές όσο και οι αστικές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Στη Χίο συνολικά σημειώθηκαν 336 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 116 έλαβαν μέρος σε δασικές και αγροτικές περιοχές ενώ οι 220 έλαβαν μέρος σε αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου: 

Στις 06-06-2020 στη νήσο Ψαρά κάηκαν 2.500στρ.

Στις 01-07-2020 στους Βαβίλους κάηκαν 137στρ. και

Στις 12-08-2020 στη Λαγκάδα κάηκαν 280στρ.

 

 

Δασικές – Αγροτικές πυρκαγιές

Αστικές Πυρκαγιές

Παροχές Βοηθείας

Απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

Π.Υ Χίου

72

203

139

14

Π.Κ Καρδαμύλων

14

11

14

-

Π.Κ Αρμολίων

30

6

25

-

ΣΥΝΟΛΟ

116

220

178

14

 

Ο  Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης περιέγραψε την εικόνα:

«Ήταν μια πετυχημένη αντιπυρική περίοδος. Οι Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι εδώ στη Χίο αντιμετώπιζαν δεκάδες πυρκαγιές τόσο δασικές όσο και αστικές. Συνολικά σημειώθηκαν πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές και 200 αστικές πυρκαγιές. Διασφαλίσαμε τον φυσικό μας πλούτο. Φωτιές οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφές πιάστηκαν τις πρώτες στιγμές  με την βοήθεια των εθελοντών πολιτών, της αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ένοπλων δυνάμεων.»

Ο κυριότερος παράγοντας της πρόκλησης πυρκαγιών όπως είπε ήταν η αμέλεια:

«Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών. Για να κρατήσουμε το νησί ασφαλές σημαντική βοήθεια υπήρξε από τους πολίτες της Χίου, οι οποίοι κατανόησαν αυτή τη φορά ότι η αμέλεια είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος άρα δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές από αμέλειες», ανέφερε. 

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την ίδια υπεύθυνη στάση καθώς οι περίοδοι ανομβρίας σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές:

«Παρά το γεγονός ότι είναι χειμώνας, μπορεί να εξελιχθεί πυρκαγιά και ήδη έχουμε κάνει συστάσεις για προσοχή σε αγροτικές περιοχές.»

Στόχος ο εντοπισμός τρωτών σημείων για έγκαιρη επέμβαση

Στόχος της Πυροσβεστικής όπως ειπώθηκε είναι ο εντοπισμός των τρωτών σημείων για άμεση επέμβαση σε μια επόμενη πυρκαγιά:

«Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Αποτιμούμε τις αιτίες που προκαλούν πυρκαγιές αλλά και τα τρωτά σημεία του νησιού σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Στόχος μας είναι να εντοπίζουμε τα σημεία ώστε το Σώμα να παρεμβαίνει εγκαίρως.»

Σημεία σταθμοί στα περιστατικά της Πυροσβεστικής στο Βόρειο Αιγαίου ήταν στην Σάμο ο σεισμός και η φωτιά στο ΚΥΤ.

«Στη Σάμο ο σεισμός υπήρξε σημαντικό περιστατικό καθώς συνοδεύτηκε με πλυμμηρικά φαινόμενα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς έπρεπε να απομακρύνουμε τον κόσμο από το λιμάνι ώστε να μειώσουμε τις απώλειες. Τραγική ήταν και η απώλεια δύο παιδιών στην Σάμο. Στέλνουμε και πάλι τα συλληπητήρια μας στις οικογένειες των δυο αγγελουδιών.»

Για τις φωτιές που προκλήθηκαν στα ΚΥΤ:

«Ήταν μια δύσκολη επέμβαση και εξακολουθούν να υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Επίσης μια άλλη σημαντική και δύσκολη επέμβαση ήταν η φωτιά στο ΚΥΤ όπου αποδείχθηκε πως τα νησιά μας θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να συνοδεύονται από σύμπνοια και συνεργασία των αρχών που ευτυχώς στην Σάμο υπήρξε. Τα ΚΥΤ των νησιών είναι εστία πυρκαγιών καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι σημεία μεγάλης επικινδυνότητας και έχεις να διαχειριστείς μεγάλο αριθμό ατόμων που αμελούν. Στη Χίο πολλές από αυτές τις πυρκαγιές σημειώθηκαν γύρω από την ΒΙΑΛ αλλά ευτυχώς η άμεση επέμβαση έδιωξε μακριά τα χειρότερα.  Είναι ένα βάρος υπηρεσιακό και στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.»

Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ως ομιλητής ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης,  ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βουράκης Ιωάννης.

Τέλος  ο Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης  θέλησε να εστιάσει στην πλήρη ετοιμότητα της πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης:

«Είχαμε μια συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς και με τον Δήμαρχο και με τον αντιπεριφερειάρχη για να οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη περίοδο . Θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για οποιονδήποτε κίνδυνο στοχεύσει την πολιτική προστασία, τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε τον φυσικό πλούτο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ