29.4.2015 20:54

Δυσκολότερη η φετινή αντιπυρική περίοδος

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και μόλις ένα 24ωρο από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και να ιεραρχήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών που θα επιφορτιστούν και φέτος με την πρόληψη αλλά και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Διαλυμένο το αγροτικό οδικό δίκτυο

Ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου απέφυγε να αναφερθεί στα τυπικά θέτοντας τις υπηρεσίες Δήμου, Περιφέρειας και Δασαρχείου προ των ευθυνών τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε υπάρχει σοβαρό ζήτημα διάβασης των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς τουλάχιστον 15 κομβικά σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου της Χίου έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης να καθίσταται εξ ολοκλήρου απαγορευτική.

Σημείο κλειδί οι χορτοκοπές

Απευθυνόμενος στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων που βρίσκονταν στη συνεδρίαση ο Ιάκωβος Αρχοντάκης ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας που επιτάσσει την υποχρέωση των ιδιωτών να αποψιλώνουν τα χωράφια τους και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό την παρέμβαση του δήμου και την αντίστοιχη χρέωση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

«Αν όλοι οι κάτοικοι καθαρίσουν τα χωράφια τους τότε θα ησυχάσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές», επεσήμανε ο διοικητής της Π.Υ. Χίου.

Συνεχής ενημέρωση των πολιτών

Εξίσου σημαντική σύμφωνα με τον κ. Αρχοντάκη είναι και η δραστηριοποίηση της ομάδας ενημέρωσης των πολιτών. «Είναι ένα μέτρο που αποδίδει σημαντικά. Να σκεφτούμε ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε πάνω από 40 πυρκαγιές και με την κατάλληλη και διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ο αριθμός μειώθηκε πέρυσι μόλις στις 19», είπε.

Σημαντική η συμβολή και του στρατού

Δύο βασικές προϋποθέσεις έθεσε ο εκπρόσωπος της 96 ΑΔΤΕ «Χίος» προκειμένου ο στρατός να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η πρώτη όπως είπε είναι για οποιαδήποτε κίνηση να υπάρχει και η έγγραφη άδεια του Δασαρχείου και δεύτερον να πληρωθεί το σχετικό αντίτιμο για την παραχώρηση των μηχανημάτων του στρατού σε περίπτωση εκτός συμβάντος πυρκαγιάς.

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε άλλη υπηρεσία εάν προηγουμένως δεν καταβληθεί και το σχετικό αντίτιμο. Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις πυρκαγιάς ή τις εθελοντικές επεμβάσεις του στρατού όπου υπόκεινται σε σχετικές διαταγές του Γ.Ε.Σ.», εξήγησε ο ίδιος.

«Να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα»

Για αναντιστοιχία των μεγάλων προβλημάτων με τα περιορισμένα κονδύλια του Δήμου έκανε λόγο ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Παπαλάνης διατυπώνοντας προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής την επιφύλαξή του για το αν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές.

«Ξεμείναμε από προσωπικό»

Τις πραγματικές διαστάσεις αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού αποτύπωση στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μηδέν άτομα για χορτοκοπές. Περιμένουμε να εγκριθεί το προσωπικό από την κοινωφελή εργασία που όμως δεν πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα πριν από την 1η Ιουλίου», εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας παρόλα αυτά ότι το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ένα κονδύλι 30.000 ευρώ για χορτοκοπές που όμως και αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της Χίου.

«Λειτουργούμε με κανόνες και νομοθεσία»

Στην έλλειψη κονδυλίων από το κράτος αλλά και στην «άκαμπτη στάση του Δασαρχείου» έτσι όπως χαρακτηρίστηκε από τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για τα Τοπικά Συμβούλιο Στ. Ζουμίδη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Χίου Τόλης Φλιούκας.

Όπως σημείωσε το Δασαρχείο κάνει επεμβάσεις αποκλειστικά σε δημόσιες εκτάσεις ενώ διευκολύνει το κατά δύναμη το έργο των υπολοίπων υπηρεσιών.

«Πέρυσι προχωρήσαμε στον καθαρισμό 30 χιλιομέτρων δασικών δρόμων, περίπου το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όμως ότι το Δασαρχείο όπως και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργεί με κανόνες. Όπως η Αστυνομία, όπως το Λιμεναρχείο, όπως η Πυροσβεστική έτσι και εμείς λειτουργούμε με κανονισμούς, διατάξεις και νομοθεσία. Όποτε χρειάστηκε μελέτη και ήταν άμεση ανάγκη αυτή δεν πήρε παραπάνω από μία εβδομάδα», κατέληξε ο κ. Φλιούκας.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ