15.7.2013 18:28

Δυο Πέτροι, ηλικίας 185 ετών!

Ριζωμένοι στη ζωή σαν τα αιωνόβια πλατάνια είναι οι δυο Πέροι στο Άγιο Γάλας. Τα 99 πάτησε ο ένας, τα 86 ο άλλος. Στη γιορτή του Αγίου Πέτρου είχαν τηνν τιμητική τους. Η μικρή πλατεία του χωριού επιμελήθηκε από τις τρεις εν Χίο κόρες του πρώτου και στήθηκε ένα γλέντι, ειδικότητα των βορειοχωρούσων.

Δώρο στο Αγιο Γάλας είναι η ευχή. Αρκεί από μόνη της να δώσει τη χαρά στον εορτάζοντα κι ας είναι απαγορευτική για την περίσταση η ευχή «να τα εκατοστήσεις». Πώς να το πεις σε κάποιον παρά ένα κατοστάρη;

Ο μεγάλος Πέτρος ο Μαονίκος, όπως τον ξέρουν στο χωριό, είναι μια ανεξάντλητη πηγή γνώσης. Για χρόνια γραμματικός δεν του ξεφεύγει τίποτα. Τον ρωτάς αν τότε οι γραμματικοί των χωριών έβγαζαν... λαδάκι από τα δημόσια έργα και με πλήρη ευθύτητα σου απαντά: «Ανάλογα με τον πρόεδρο». Τώρα στα 99 του ο αθεόφοβος γράφει βιβλίο. Καταγράφει τη γενιά του αρχής γεννομένης από τον προπάππο του, ένα γενεαλογικό δέντρο που αγγιζει τουλάχιστον τους 1000 Αγιογαλούσους διάσπαρτους στις τρεις ηπείρους.

Ο «μικρός», Πετρίκο τον λένε, ήρθε και φέτος από την Αυστραλία, μόνιμο τόπο κατοικίας του. Δεν τον καταβάλλει το ταξίδι. Παίρνει τζούρα ζωής από το Άγιο Γάλας κι επιστρέφει στην Αυστραλία. Ελιξήριο νεότητας το χωριό για εκείνον.

Να τους χαιρόμαστε κι αυτούς κι όλα τα υπόλοιπα «πλατάνια» των χωριών μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ