9.7.2014 16:19

Δυο εξαγγελίες που έμειναν στον αέρα

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΠΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 Στον κάδο των απορριμμάτων έχουν καταλήξει οι εξαγγελίες δημιουργίας δημιουργία ενιαίου πιλοτικού Κτηνοτροφικού Πάρκου και η συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για την αξιοποίηση στον πρωτογενή τομέα των 35 στερεμάτων του δημόσιου κτήματος στην Καρδαμάδα.

Το πάρκο που... χάνεται
Η δημιουργία του είχε εξαγγελθεί το 2012 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από την καλοκαιρινή καταστροφική πυρκαγιά, τότε που όλοι…  δήλωναν συγκλονισμένοι από το δράμα μας. Η Χίος δεν εντάχθηκε ούτε φέτος σε κανένα από τα πέντε προγράμματα που εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τρέχουσα ήδη προγραμματική περίοδο έως το 2020. Από το 2012 έως τώρα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα και δεν έχει επιδειχθεί καμία ενεργοποίηση για την υλοποίηση της εξαγγελίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μάριο Γκολέμη.
Οι επαφές
Μετά την φωτιά του 2012 στα νοτιόχωρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, είχαν επαφές εργασίας με κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε επισκεφθεί τη Χίο, με επικεφαλείς τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηγεωργίου και τον Επιθεωρητή του ΕΛ.Γ.Α Θανάση Παναγιωτόπουλο, που εξέτασαν την προοπτική αντικείμενο για τη δημιουργία του Κτηνοτροφικού Πάρκου, το οποίο εξήγγειλε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός κ. Τσαυτάρης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας είχε υπογραμμιστεί η σημασία της λειτουργίας του για τη βελτίωση των υποδομών, την ορθολογική χωροθέτηση των βοσκοτόπων και εν γένει τη στήριξη της κτηνοτροφίας στο νησί της Χίου. Επίσης είχε επισημανθεί η ανάγκη συντονισμού των ενεργειών. Τα κυβερνητικά στελέχη είχαν δεσμευθεί  για την προώθηση της πρωτοβουλίας από το υπουργείο.
Τότε, με τη φροντίδα των υπηρεσιακών και πανεπιστημιακών παραγόντων είχαν γίνει φυτεύσεις καρπών σε κάποιες περιοχές.
«Από τότε έως σήμερα δεν υπήρξε κανένα κρατικό ενδιαφέρον, η προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει. Το κλιμάκιο του υπουργείου που ήλθε πριν από μια εβδομάδα, ενδιαφέρθηκε μόνο για την εξέλιξη των φυτεύσεων, η απόδοση των οποίων φέτος ήταν πολύ χειρότερη από την περσινή, παρά το ότι πέρσι οι φυτεύσεις ήταν λιγότερες».
Η διαφωνία των κτηνοτρόφων
Οι κτηνοτρόφοι, δέσμιοι της μιας ιδιότυπης νοοτροπίας δεν συμφωνούσαν με τη δημιουργία ενιαίου χώρου και είχαν αντιπροτείνει προφορικά τη διασπορά του πάρκου σε πολλά σημεία που θα  εξυπηρετούσαν τον καθένα ατομικά.
Προς το παρόν κι εκείνοι εισπράττουν τα επιχείρια της έλλειψης συλλογικής συμπεριφοράς και της διάθεσή τους για συνεργασία. Παρά το ότι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν από τη Διεύθυνση Δασών τις εγκρίσεις για τις απαραίτητες άδειες εγκατάστασης στα βοσκοτόπια, επιμένουν να  ζητούν τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για να μη χάσουν το ατομικό βόλεμα τους…

Αμερικάνικη Γεωργική…αδιαφορία
Κανένα σημείο ζωής δεν έχει δώσει από το Νοέμβριο του 2013 και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, παρά τα τρία έγγραφα που της έχει κοινοποιήσει από το Νοέμβριο του 2013 η Περιφέρεια. Η συμπεριφορά της δείχνει ότι μάλλον έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον της  ότι έχει απορρίψει την πρόταση αξιοποίησης της έκτασης των 35 στρεμμάτων στην Καρδαμάδα, που  είχε υποδείξει η Περιφέρεια στο κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί τη Χίο.
«Θα εντάξουμε την πρόταση στις προτεραιότητες μας, θα προσπαθήσουμε να την προωθήσουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, είχαν υποσχεθεί τότε, αλλά τώρα δεν απαντούν ούτε στα υπηρεσιακά έγγραφα του Κώστα Γανιάρη.
Δεν έχουν απαντήσει ούτε στην πρόσκληση συμμετοχής  στη Γιορτή Μαστίχας που τους έχει κοινοποιηθεί.
«Είχαν δεσμευθεί ότι θα μας καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου στον πρωτογενή τομέα. Περιμέναμε τις εισηγήσεις τους για οτιδήποτε έχει σχέση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, δεν είχαμε θέσει κανένα όρο, καμία προϋπόθεση, κανένα περιορισμό. Δεν έχουν απαντήσει παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας που έχουμε κάνει. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για τις προθέσεις τους», ομολογεί με ειλικρίνεια ο αντιπεριφερειάρχης.                                                             Τι περισσότερο να κάνει, τουλάχιστον για να πάρει μια  απάντηση… 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ