1.8.2018 12:16

Δριμύ κατηγορώ ψαροντουφεκάδων για έλλειψη μπαλονιών στις παραλίες

Θανάσιμο κίνδυνο για λουόμενους και ψαροντουφεκάδες αποτελούν όσοι χειριστές σκαφών υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Από μόνης της η ερασιτεχνική ενασχόληση  με το ψαροντούφεκο κρύβει πολλούς κινδύνους και δεν είναι λίγες οι φορές που Χιώτες και μη λάτρεις του είτε έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Βάρκες, τράτες, σκάφη, αλλά ακόμη και τα πλοία της γραμμής σε μερικά σημεία του νησιού, λόγω της γεωλογικής του μορφής, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Αν οι αρμόδιοι δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σήμανσης, αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε νέα θύματα.

Πλήρης αδιαφορία

Χιώτης συμπολίτης μας, ψαροντουφεκάς για πάνω από 10 χρόνια, εξηγεί στον «π» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι του είδους, εξαιτίας της αδιαφορίας της Λιμενικής Επιτροπής στην τοποθέτηση μπαλονιών που  να υποδηλώνουν τα όρια που μπορούν να κινούνται τα πλεούμενα, αλλά και της ολικής αναισθησίας των χειριστών θαλάσσιων μέσων.

Το σημείο στα Γρίδια

Συγκεκριμένα νότια της Χίου, στα Γρίδια, μερικές ημέρες πριν ο 30χρονος βρισκόταν στην παραλία, ακριβώς κάτω από την εκκλησία, με την οικογένεια του για μπάνιο, όταν ταχύπλοο σκάφος πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα πολύ κοντά από την ακροθαλασσιά (περίπου 15 μέτρα) και από θαύμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν θρηνήσαμε θύματα.

«Το θέμα αφορά τους χομπίστες  ψαροντουφεκάδες, που ευνόητα πρέπει να προσέχουν, ωστόσο το κακό με τα σκάφη και τις βάρκες έχει παραγίνει. Υπάρχουν σημεία και παραλίες του νησιού που είτε πρέπει να μην τις επισκέπτονται λουόμενοι ή να μην κολυμπούν και να κάθονται απλά στην ακροθαλασσιά οι άνθρωποι… Δεν γίνεται αλλιώς», περιγράφει.

Ψαροντουφεκάδες και όχι μόνο

Δεν είναι λίγες οι φορές που Χιώτες ενασχολούμενοι με το ψαροντούφεκο έχουν απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς για την τοποθέτηση προστατευτικών μπαλονιών, αλλά η αδιαφορία φορέων και ειδικών ώθησε πολλούς να «κρεμάσουν» καταδυτικές στολές και ψαροντούφεκα και να σταματήσουν να βουτούν. Περίπου 10 χρόνια πριν, στο σημείο αυτό, στα Γρίδια, έχασε τη ζωή του νεαρός, όταν σκάφος που είχε βγει αρκετά έξω από το επιτρεπόμενο όριο και τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα, δεν πρόλαβε να αντιληφθεί τον δύτη ούτε να δει το μπαλόνι του και τον παρέσυρε, με αποτέλεσμα να του στερήσει τη ζωή.

Εφιστά την προσοχή, αφού δεν το κάνουν οι αρμόδιοι

Ο νεαρός ψαροντουφεκάς τονίζει την επικινδυνότητα του σημείου και κάνει έκκληση στους ψαράδες και σε όσους διαθέτουν θαλάσσιο μέσο να είναι προσεκτικοί και  εκεί αλλά και γενικότερα στις παραλίες του νησιού, που είναι αμέτρητες. «Προσωπικά είναι πολλές οι φορές που έχω κινδυνεύσει και παρόλο που έχω πάντα μπαλόνι μαζί μου, έχει χρειαστεί να σηκώσω τα χέρια μου και να φωνάξω βοήθεια, για να με δουν», καταλήγει.  

Το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μονάχα εκείνους που βουτούν, μα και εκείνους που κολυμπούν και μπορεί κατά τύχη να απομακρυνθούν λίγο βαθύτερα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ