15.9.2016 9:04

Δραστηριότητα «DXPEDITION» από την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Χίου στις βραχονησίδες Καλόγεροι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, από  το νεοσύστατο ραδιοερασιτεχνικό σωματείο  «Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Χίου», δραστηριότητα DXPEDITION στις βραχονησίδες Καλόγεροι,  στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους (25º Μεσημβρινός, Qth Locator KM28pd48). Η δραστηριότητα είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 13 Αυγούστου 2016 αλλά αναβλήθηκε λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο ενεργοποιήσεις, με την χρήση του call sing  SZ8ARC/P.
1. Ενεργοποίηση στο πρόγραμμα GREEK ISLANDS ON THE AIR ( GIOTA ) NORTHERN AIGAION SEA (NAS) NAS-008 Καλόγεροι Kalogeroi (isl). 
2. Ενεργοποίηση στο πρόγραμμα World Wide Flora & Fauna  SVFF-040 Kalogeroi (isl).
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν καμιά αντίστοιχη δραστηριότητα  σε αυτές τις νησίδες. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν αυτά τα διακριτικά,  στα πέρατα του κόσμου από Αυστραλία έως Αμερική,  από τους ραδιοερασιτέχνες  SV8JTS ( Οδυσσέα ) και SY8BEB ( Γιάννη ), που δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό, κατάφεραν 231 επιβεβαιωμένες επαφές σε χρόνο τεσσάρων (4) ωρών. Ο συνολικός χρόνος διάρκειας της δραστηριότητας ήταν δώδεκα ώρες και δεκαπέντε λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης με ταχύπλοο, από το σημείο εκκίνησης έως την επιστροφή στο ίδιο σημείο.  
Μετά από μία μικρή βόλτα περιμετρικά της μεγάλης νησίδας, η ομάδα εντόπισε το ασφαλέστερο σημείο για την προσέγγιση και αποβίβαση της επί της νησίδας. 
Η ομάδα ανέβασε όλον τον εξοπλισμό της με σκοινί στην κορυφή εκτός της γεννήτριας η οποία παρέμεινε σε χαμηλότερο επίπεδο. Μετά από μια γρήγορη αναγνώριση του χώρου η ομάδα αποφάσισε να εγκατασταθεί με τον εξοπλισμό της μέσα σε ένα χάλασμα ώστε να παραμείνει προφυλαγμένη από τις καιρικές συνθήκες. Οι κεραίες εγκαταστάθηκαν επάνω στον υπάρχον φάρο ο οποίος είναι σχεδόν πλήρως κατεστραμμένος και καλό θα ήταν να υπάρξει μέριμνα των αρμόδιων αρχών για την επιδιόρθωση και συντήρηση του.  Ο χρόνος που απαιτήθηκε για την μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού στην κορυφή, από τη στιγμή της προσάραξης του σκάφους ήταν περίπου δύο ώρες. Αμέσως μετά την εγκατάσταση στην κορυφή η ομάδα συγχρόνισε τα ρολόγια της σε ώρα UTC και έπιασε τα μικρόφωνα. 
Με την πρώτη κλήση του διακριτικό μας  (CQ CQ CQ  this  is  SZ8ARC/P  -  SZ8ARC/P   -  SZ8ARC/P  CALLING  CQ  FROM  KALOGEROI  ISLET'S  IN  CENTER  OF  AEGEAN SEA  GIOTA: NAS-008  and  SVFF-040,  Qth Locator ΚΜ28PD. ) υπήρξε απάντηση στο κάλεσμα μας από έναν Ουκρανικό σταθμό ( UX3IT ) που περίμενε υπομονετικά να πάρει τα reference NAS-008 και  SVFF-040. Reference που έλειπαν από τα ημερολόγια ασυρμάτου ακόμα και των ποιο πεπειραμένων (κυνηγών) ραδιοερασιτεχνών χειριστών του κόσμου, μιας και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιχειρήσει κανείς την ενεργοποίηση τους.  Μοναδικό μέλημα της ομάδας ήταν να επιτύχει να ακουστούν τα διακριτικά και τα references στα πέρατα του κόσμου, προσφέροντας την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να εντοπίσει αυτή τη μικρή νησίδα στη μέση του Αιγαίου Πελάγους με το Locator  KM28pd48. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Καλόγεροι βρίσκονται στον 25ο Μεσημβρινό και αποτελούν ένα από τους πυλώνες αμφισβήτησης της Ελληνικότητας του Αιγαίου Πελάγους από την «φίλη και σύμμαχο» γείτονα χώρα. Εξάλλου ο απώτερος στόχος μας με την διοργάνωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν και είναι να γνωρίζει ο κόσμος που είναι Ελλάδα και οι Καλόγεροι είναι Ελλάδα. Επιπλέον οι ραδιοερασιτέχνες αναζητούν σπάνιες επαφές όπως η συγκεκριμένη, και η επίτευξη τους αποτελεί λόγο υπερηφάνειας για αυτούς. Αυτό δεν είναι κατακριτέο είναι ευγενής άμιλλα, συναγωνισμός  και όχι ανταγωνισμός.  “Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν” (Αριαστοτέλης) και για να το πούμε ποιο λαϊκά “κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό”. Δεν ανταγωνιζόμαστε  κανέναν και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι μέσα από τα ενδιαφέροντα μας  γιατί ο απώτερος σκοπός μας σε αυτή την διοργάνωση ήταν και είναι να γνωρίζει ο κόσμος που είναι Ελλάδα και οι Καλόγεροι είναι Ελλάδα.     
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη και συνδρομή της «Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου» η οποία και χρηματοδότησε τα έξοδα του ταξιδιού μας . Ο Αντιπεριφερειάρχης  Χίου κύριος  Σταμάτης Κάρματζης   έδειξε από την αρχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση μας, βοηθώντας στην επίτευξη του στόχου μας. H ενασχόληση και χρηματοδότηση της δράσης μας από τον Κύριο Κάρματζη με την expedition αυτή,   αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι  που ασχολούνται με σημαντικά και καίρια θέματα όχι μόνο του τόπου μας αλλά και  της πατρίδας μας . Η στάση του δεν έχει να κάνει απλά με ένα  πρόσωπο που διεκπεραιώνει  μόνο τα καθήκοντά του,  αλλά με έναν άνθρωπο που σκύβει και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις σημαντικές  δράσεις  που προάγουν όχι μόνο το νησί μας  αλλά ολόκληρη την Ελλάδα συνολικά . Για το λόγο αυτό οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας,  και να ευχηθούμε να τον έχουμε συμπαραστάτη και σε μελλοντικές μας δράσεις. 
 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ