15.4.2016 14:08

Το δώρο της Χρ. Καλογήρου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ένα πρωτότυπο δώρο, δύο αντίγραφα πήλινων λυχνιών φωτισμού του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ., με διακόσμηση του συμβόλου τους σταυρού, έδωσε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια γεύματος. Το ίδιο δώρο η Περιφερειάρχης θα δώσει αύριο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης αναφέρει:

«Τα εν λόγω λυχνάρια είναι πιστά αντίγραφα δύο πήλινων λυχνιών φωτισμού, κατασκευασμένα με μήτρα. Βρέθηκαν στη Λέσβο και χρονολογούνται στον 5ο-6ο αι. μ. Χ. Εργαστήριο κατασκευής τους είναι τοπικό εργαστήριο της Λέσβου με επιδράσεις πιθανώς από το ακμάζον κατά την εποχή αυτή μικρασιατικό εργαστήριο της Εφέσου.

Οι λύχνοι διακοσμούνται στην ανώτερη επιφάνεια με ανισοσκελή σταυρό με πεπλατυσμένες κεραίες, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές, αλλά και πρωιμότερο χρονολογικά σύμβολο της χριστιανοσύνης, που συμβόλιζε τον ίδιο το Χριστό και τη σωτηρία του κόσμου. Λύχνοι με διακόσμηση του συμβόλου του σταυρού αποτελούν σκεύη των πρώτων χριστιανών που τους ένωνε η κοινή πίστη στο Θεάνθρωπο, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες που επιβίωσαν μετά τους διωγμούς των ιερών μαρτύρων και πιστών στην Ανατολική και Δυτική ελέω Θεού Ρωμαϊκή αυτοκρατορία».

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ