11.10.2012 17:01

Δοκιμή για καθαρό από αυτοκίνητα εμπορικό κέντρο (ΦΩΤΟ)

• ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Από την αρχή ο Παν. Στεφάνου είχε ιεραρχήσει πολύ ψηλά στους στόχους του τον αποκλεισμό κυκλοφορίας των οχημάτων από το πολύ στενό εμπορικό κέντρο. Ίσως αρχικά βιάστηκε να το προαναγγείλει, ποτέ όμως δεν έφυγε από τη σκέψη του ως λύση για να αναπνεύσει η πρωτεύουσα. Να αποκτήσει πιο φιλική στο δημότη, καταναλωτή κι επισκέπτη μορφή.
Όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες ωριμάζουν και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας κατατέθηκε το σχέδιο, επικυρωμένο από μηχανικό, βάση του οποίου για μια εβδομάδα θα απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων στα περισσότερα από τα στενά της Απλωταριάς.
Η ιδέα επανακάμπτει ως, καθυστερημένη έστω, συμμετοχή του Δήμου Χίου στην «Εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο», η οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στην οδό Πανεπιστημίου.
«Τις ημέρες που ορίστηκε δεν είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε τις σκέψεις μας. Τώρα καταθέτουμε την πρόταση στην Επιτροπή Κυκλοφορίας, αν γίνει αποδεκτή θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε με τη χρονική εξέλιξη που απαιτείται σε ένα με ενάμιση μήνα θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Ως τότε θα έχει ενημερωθεί επαρκώς και η τοπική κοινωνία. Αν δούμε ότι η εφαρμογή της δεν εμποδίζει τη λειτουργικότητα της πρωτεύουσας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε στη μόνιμη εφαρμογή της», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Χίου.
 
Σύμφωνη γνώμη
Κομβικό σημείο η κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη που φαίνεται να έχει αποσπάσει ο κ. Στεφάνου από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου. Προφανώς με τις κατάλληλες προσθήκες για τη διευκόλυνση της φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων.
«Όλοι συμφωνούμε ότι η πρωτεύουσα πρέπει να αποκτήσει άλλο ρυθμό. Αυτόν επιδιώκουμε με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο στενό εμπορικό κέντρο. Ταυτόχρονα δίνουμε επιπλέον ώθηση στη χρησιμοποίηση των κεντρικών και περιφερειακών χώρων στάθμευσης, η χρήση των οποίων τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έφτασε στο ζενίθ τους. Είναι άτοπο ο Δήμος να ξοδεύει για τη συγκοινωνιακή τους σύνδεση και όλοι να επιμένουμε στη συνήθεια του παρελθόντος να πνίγουμε το κέντρο στα οχήματα», συμπληρώνει ο κ. Στεφάνου.
 
Το σχέδιο
Το μέτρο η αναγκαιότητα του οποίου έγινε αποδεκτή από το σύνολο των μελών, με την προοπτική στο μακροπρόθεσμο μέλλον να αποτελέσει ίσως και περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα, προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανοκίνητων μέσων στην Απλωταριά και στην πλειονότητα των οδών που καταλήγουν σε αυτή.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατέθεσε εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Μ. Γεραζούνης προβλέπεται κλείσιμο των οδών: Ε. Αργέντη, Δριμάκου, Μικκιάδων, Αγελάστου, το πρώτο κομμάτι της οδού Βλατταριάς, Συγγρού, Αερ. Βασιλειάδη, Βουπάλου, Γορδαάτου, Δρομοκαϊτη, Δαμαλά, ΑΦΩΝ Ράλλη, Σκαναβή, Δημογεροντίας, Βαρβάκη, Βλαστού, Λίναρη και Βασιλικάρη.
 
Από την άλλη ανοιχτές θα παραμείνουν: Κοραή, Αργέντη (Μπροστά από 1ο Γυμνάσιο), Πολυτεχνείου- Δημοκρατίας, Φιστέλ ντε Κουλάνς, Ροϊδου, Βενιζέλου, Ψυχάρη και Πασπάτη.
 
Θα τολμήσει η δημοτική αρχή την εφαρμογή του γενναίου σχεδιασμού; Θα φανεί το επόμενο διάστημα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ