20.1.2017 9:43

Δοκιμάζει αντοχές το αίτημα μεταφοράς στο κέντρο της Ημέρας Παραγωγού

Άλλο ένα σημαντικό θέμα  προστίθεται στον όγκο προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή της.  Οι τοπικοί παραγωγοί οι οποίοι εμπορεύονται τα τοπικά προϊόντα τους κάθε Σάββατο  στην καθιερωμένη Ημέρα του Παραγωγού  στο δημοτικό χώρο του Καστρομηνά ζητούν επίσημα να μεταστεγαστούν στο κέντρο της πόλης για να εργάζονται με καλύτερες προοπτικές. Οι χώροι στέγασης  που  προτείνουν εναλλακτικά, είναι δίπλα στο Εργατικό  Κέντρο ή στον δημοτικό κήπο της πλατείας Βουνακίου.

Σύσταση συλλόγου

Για να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα  προστασίας, προώθησης και διεκδίκησης των συμφερόντων τους,   δημιούργησαν το  «Σωματείο Ημέρας Παραγωγού» με πρόεδρο το Νίκο Κορωναίο και κατάθεσαν γραπτά το αίτημα τους  στη Διεύθυνση Τ.Ο.Α, στο γραφείο Δημάρχου, στον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Καράλη και στην Τοπική Κοινότητα πόλης Χίου.

Το θέμα  θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, θα ακολουθήσουν οι γνωμοδοτήσεις  των υπόλοιπων συναρμόδιων φορέων και την οριστική  απόφαση θα λάβει  το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίσει και το χώρο.

Στηρίζει ο δήμος

Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καράλης δηλώνει ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει κατ’ αρχάς θετικά το αίτημα γιατί έχει άμεση σχέση με την τοπική παραγωγή. Πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να  υπάρξουν αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της αγοράς γιατί δεν  θα είναι η κοινώς λεγόμενη λαϊκή αγορά, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και ξένοι επαγγελματίες.

« Είναι Χιώτες παραγωγοί οι οποίοι όπως και στον χώρο του Καστρομηνά θα εμπορεύονται την παραγωγή τους μια ημέρα την εβδομάδα, θα πουλάνε συγκεκριμένα προϊόντα σε αντίθεση με τους επαγγελματίες (μανάβηδες κ.λ.π.)  οι οποίοι  πουλάνε τα πάντα. Δεν νομίζω ότι καταστρέφεται κανείς».

Ταυτόχρονα αφήνει και ένα περιθώριο διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους τονίζοντας ότι μπορούν να καταθέσουν  προτάσεις και να επιλεγεί η καλύτερη λύση.  Επισημαίνει όμως ότι  το αίτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί με το πρίσμα της προστασίας των τοπικών προϊόντων από τις αθρόες εισαγωγές και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Ο κόσμος παραπονιέται ότι εισάγονται  τα πάντα και  χάνονται θέσεις εργασίας. Με μια έννοια και οι παραγωγοί είναι επαγγελματίες, ζουν από αυτό πολλές  οικογένειες. Έρχεται η ώρα να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή και την εργασιακή  απασχόληση που δημιουργεί, ενδεχομένως», προσθέτει. Οι εξελίξεις θα είναι ενδιαφέρουσες και σύντομες .

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ