6.10.2012 13:44

Δίψα για μάθηση, έστω και χωρίς πτυχίο

• ΜΠΛΟΚΟ ΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

«Αιχμάλωτο» του λόγου του κράτησε το πολυπληθές ακροατήριο ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Α.Π.Θ., Ματθαίος Τσούγκας, στα εγκαίνια της λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ελληνικό Κάστρο».
 
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους 150 εγγεγραμμένους, εξαντλώντας τα όρια χωρητικότητας της. «Δυστυχώς αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτές άλλες αιτήσεις εγγραφής, μολονότι δέχομαι διαρκώς τηλέφωνα. Ζητούμε την κατανόηση όλων», εξηγεί η κ. Ελένη Βουγιούκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο είχε συμφωνήσει αρχικά να πραγματοποιεί τις διαλέξεις του στο Ομήρειο, πλην όμως, για λόγους που μόνο η διοίκηση του μπορεί να εξηγήσει, το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα δεκάδες ενδιαφερόμενοι Χιώτες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τη σειρά των πολύ ενδιαφέροντων διαλέξεων του.
 
Ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων της διδακτικής περιόδου 2012-2013 έχει το γενικό τίτλο «Σωματική & Ψυχική Υγεία». Στην επίσημη πρώτη συνεδρία ο «δάσκαλος», όπως τόνισε ότι προτιμά να τον αποκαλούν, ανάλυσε με γλαφυρό τρόπο το θέμα της διάλεξης «η παραπτωματική συμπεριφορά των νέων», προκαλώντας πολύ εποικοδομητικές παρεμβάσεις των εγγεγραμμένων φοιτητών, που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα της τοπικής μας κοινωνίας μας.
 
Η θεματολογία                                                                                                                    
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κύκλου, που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2012, εκλεχτοί προσκεκλημένοι εισηγητές θα καταθέσουν τις έγκυρες επιστημονικές τους γνώσεις και τα νεότερα δεδομένα για διάφορα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Θα ακολουθήσουν ο Β΄ κύκλος Ιανουάριος-Μάρτιος με θέμα «Περιβάλλον – άνθρωπος – Πολιτισμός» και ο Γ΄ κύκλος Απρίλιος-Ιούνιος με αντικείμενο τα «Σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα».   
 
Στην τοπική επιτροπή διοργάνωσης η οποία έχει συστηθεί προκειμένου το Α.Λ.Π. Χίου να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα και με τις τοπικές ανάγκες συμμετέχουν ως μέλη η θεματική αντιπεριφερειάρχης Λ. Λύκου και η Ροδόκλεια Μούνδουλα, χημικός, υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου και συντονίστρια λειτουργίας του Α.Λ.Π. Χίου. Από τους διοργανωτές εξηγήθηκε στους παριστάμενους ότι με το τέλος των διαλέξεων δεν θα παραλάβουν κανενός είδους πτυχίο, για να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία.
 
Στόχοι                                                                                                                                 
«Στόχος, πέρα από την απόκτηση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση των σπουδαστών, είναι και η πρόκληση εποικοδομητικού διαλόγου», τόνισε μεταξύ άλλων στον πρόλογο του ο Μ. Τσούγκας.                                                                 Φιλοδοξία είναι ο νέος θεσμός  για τη Χίο, να αποτελέσει ένα κύτταρο επιστήμης και πολιτισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Στην επιτυχία του συντέλεσε και το χαμηλό κόστος των 80 ευρώ το χρόνο για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι η τόνωση των κοινωνικών σχέσεων, η ανθρώπινη επικοινωνία, η ζεστασιά των καθηγητών, οι οποίοι συζητούν με επιστημονικό- κατανοητό λόγο διάφορους επιστημονικούς τομείς.
 
Μαθήματα και συνεργασίες                                                                                                     
Οι διαλέξεις θα είναι 3ωρης διάρκειας και θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τετάρτη από τις 17:00 έως τις 20:00.                                                                      
Στην διάρκεια επίσης της διδακτικής περιόδου του Α.Λ.Π. θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, και άλλες παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά ταξίδια, εντός και εκτός Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ