18.3.2015 12:40

Διπλό ενδιαφέρον εκμίσθωσης του Βοτανικού

PLAN B ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η διάθεση εκχώρησης του συνόλου των δράσεων του Βοτανικού Κήπου στα Νένητα κι όχι μόνο του κυλικείου, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, προσελκύει το ενδιαφέρον υποψηφίων. Η αναφορά του Μαν. Βουρνού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ότι ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από δυο υποψηφίους κάνει τη δημοτική αρχή να αισιοδοξεί ότι θα πάψει ο Βοτανικός να αποτελεί ετήσια αιμορραγία για το δημοτικό ταμείο, δίχως την ελάχιστη ανταπόδοση.

Την επιφύλαξη της διατύπωσε η αντιπολίτευση. Ο συνδυασμός Λαμπρινούδη ενέκρινε την πρόταση εκμίσθωσης του Βοτανικού σε ιδιώτη, με τον πρώην δήμαρχο και τον Παν. Στεφάνου να αναρωτιούνται ωστόσο αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εκ μέρους της Δήμου, πιθανολογώντας ότι ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος. «Είναι προφανές ότι, αν δεν βρεθεί ανάδοχος, η συντήρηση των φυτών θα γίνει από το Δήμο», απάντησε ο Λεων. Πυργάρης.

Ο Νενητούσης δημοτικός σύμβουλος, Β. Μυριαγκός, χαρακτήρισε το Βοτανικό «τρανό παράδειγμα έργου που έγινε αλλά δεν λειτουργεί». «Απορώ πως τέτοιου είδους έργα, χωρίς διασφάλιση της λειτουργίας τους, εγκρίνονται από τη Διαχειριστική Αρχή», αναρωτήθηκε, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει τη λύση που προτείνουν οι Νενητούσοι. Τη συντήρηση του από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου και εθελοντές και τη λειτουργία του από κατοίκους του χωριού σε μια ενδιάμεση επαγγελματική και εθελοντική βάση.

Υπέρ της λειτουργίας του Βοτανικού από έναν Τοπικό Συνεταιρισμό τάχθηκε και η Ερμ. Φρεζούλη, με τη «Χιακή Συμπολιτεία» να καταψηφίζει την  εκμίσθωση του σε ιδιώτη, προβλέποντας ότι η τελική του κατάληξη θα είναι να μετατραπεί σε ένα ωραίο καφέ αλλά όχι σε Βοτανικό Κήπο.

Απάντηση στο γιατί ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των Βοτανικών Κήπων της χώρας έδωσε ο Πολ. Λαμπρινούδης. «Όσο καιρό είχαμε χρήματα για να κάνουμε συμβάσεις με την κ. Μαλούπα και τον Βοτανικό Κήπο των Κρουσείων ήμαστε στον επίσημο κατάλογο. Όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα, χάσαμε την κ. Μαλούπα», έριξε τα καρφιά του.

Τελικά το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση εκμίσθωσης του Βοτανικού Κήπου από ιδιώτη, ο οποίος θα έχει δικαίωμα είσπραξης εισιτηρίου, πωλητήριου αποξηραμένων βοτάνων, εκμετάλλευσης του κυλικείου και διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ