31.3.2015 15:53

Δίνουν… «ΕΛΠΙΔΑ» περισσότεροι από 11.600 εθελοντές δότες μυελού των οστών

Στο πλευρό του Συλλόγου το υπουργείο Υγείας

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να κάνεις λόγια και να γράψεις σε χαρτί πως αισθάνεσαι. Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν πρόκειται να απευθυνθείς στη γυναίκα που πρόσφερε στο παιδί σου κάτι μοναδικό, τη δυνατότητα της επιβίωσης. Λες ευχαριστώ, μα είναι τόσο λίγο!»: το λιτό μήνυμα που έστειλε η μητέρα του πρώτου παιδιού που βρήκε συμβατό μόσχευμα μέσω της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» πριν από λίγες εβδομάδες προς την άγνωστη σε αυτήν δότρια μυελού των οστών, που έσωσε τον γιο της, αποτέλεσε το πιο ουσιαστικό και αληθινό δώρο που «έλαβαν» οι άνθρωποι του συλλόγου και της Τράπεζας «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» για την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της.
 
«Όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή, θεώρησα πως θα υποβληθώ σε μια απλή ιατρική επέμβαση. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι δωρίζοντας μυελό των οστών δεν δωρίζω μόνο λίγα από τα αιμοποιητικά μου κύτταρα. Δωρίζω ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον»: η νέα γυναίκα από την Τήνο, εθελόντρια στην Τράπεζα Μυελού των Οστών, μητέρα και η ίδια τριών παιδιών, δηλώνει ευτυχισμένη που μπόρεσε να δώσει ζωή σε ένα παιδί το οποίο στηριζόταν μόνο στη δική της καλή πρόθεση κι ευαισθησία, αλλά και λυπημένη παράλληλα που ξέρει ότι υπάρχουν αρκετά παιδιά ακόμη που περιμένουν απεγνωσμένα να βρεθεί ένας συμβατός δότης.
 
Τα μηνύματα των δυο αυτών μητέρων που οι μοίρες τους συναντήθηκαν με τρόπο συγκλονιστικό – αλλά οι ίδιες δεν επιτρέπεται να συναντηθούν ούτε να μάθουν η μία το όνομα της άλλης βάσει της νομοθεσίας- συμπυκνώνουν την πολυετή και συλλογική προσπάθεια του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» για συνεργασία, προσφορά και αλληλεγγύη.
 
Εφικτός ο στόχος των 50.000 εθελοντών ως το 2018
 
«Είναι η απτή απόδειξη του αγώνα μας, είναι το γεγονός που θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε κάθε παιδί που μας χρειάζεται» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα πρώτα «γενέθλια» της Τράπεζας, ευχαριστώντας συλλόγους, ιδρύματα, φορείς, εταιρίες, σχολεία, σώματα ασφαλείας, τον στρατό, το ναυτικό, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, αθλητές, που έχουν αγκαλιάσει την Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών.
 
Την στήριξη αυτή, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η γλώσσα των αριθμών: μέσα σε 12 μόλις μήνες λειτουργίας της Τράπεζας καταγράφηκαν 11.640 άνθρωποι αποφασισμένοι να δώσουν αιμοποιητικά κύτταρα όποτε τους ζητηθεί για να σώσουν τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.
 
«Πρόκειται για μια προσφορά που δεν έχει σύνορα κι ανταμοιβή. Τους ευχαριστούμε» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση σε όλους να στηρίξουν την Τράπεζα ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των άρρωστων παιδιών. Στόχος της Τράπεζας είναι να έχει ξεπεράσει τους 50.000 εθελοντές δότες έως το 2018.
 
Στο πλευρό του Συλλόγου το υπουργείο Υγείας
 
Την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πολιτείας θα έχει η Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της και την επικεφαλής κυρία Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
«Ως άνθρωπος δηλώνω ιδιαίτερα συγκινημένος, φορτισμένος που τέτοιες κινήσεις και προσπάθειες έχουν τόσο σημαντικό αποτέλεσμα και αντίκρισμα. Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε σε ανάλογες προσπάθειες, πρέπει να στηρίζουμε τις αξίες του ανθρωπισμού. Όλοι διαθέτουμε – και πρέπει να τα απελευθερώσουμε- ιαματικά κοιτάσματα ανθρωπισμού στην ψυχή μας» είπε ο κ. Κουρουμπλής.
Επικαλούμενος την υπουργική του ιδιότητα ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη δική του συμβολή στο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και ιδίως στο κομμάτι της διάδοσης των μηνυμάτων της: «στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς για την ΕΡΤ θα υπάρχει τροπολογία η οποία θα καθιστά υποχρεωτική για τα μέσα, ιδίως τα ιδιωτικά κανάλια, την προβολή κοινωνικών μηνυμάτων σε όλες τις ζώνες» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.
 
Παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού χαρακτήρισε τη λειτουργία της Τράπεζας ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Μάνος Παπασάββας, ευχαριστώντας παράλληλα το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» για τη δωρεά ύψους 450.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
 
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, αφού ευχαρίστησε τους 11.640 εθελοντές της Τράπεζας, που μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία των ασθενών με αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα, υπογράμμισε πόσο απλή είναι η διαδικασία και της εγγραφής στην Τράπεζα αλλά και της προσφοράς μυελού μέσω της αιμοδοσίας.
 
Εθελοντές δότες μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων μπορούν να γίνουν άτομα από 18 έως 45 χρόνων. Στην τελετή για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται ο πρώτος εθελοντής αλλά και πρέσβης της Τράπεζας και του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκης Ρουβάς. «Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης και ως πατέρας αισθάνομαι πολύ συγκινημένος που μπορώ να δίνω…Ελπίδα σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας» είπε, καλώντας όλους τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο.
 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ