16.3.2015 11:39

«Δίνουμε ηρωική μάχη για τα δικαιώματα των Α.με.Α»

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Π.Σ.Α.με.Α.

Τα δεκάδες κενά στην ειδική αγωή και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος Δασκάλων και ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία. 

«Η έλλειψη μόνιμων και μαζικών προσλήψεων βαραίνει ιδιαίτερα στα παιδιά στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, αφού βιώνεται ιδιαιτέρως τραυματικά με τις συνεχείς αλλαγές – μετακινήσεις – ελλείψεις. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ δεν διορίζονται ούτε ως αναπληρωτές σε πολλές περιπτώσεις. Οι όποιοι διορισμοί σε απαγορευτικές περιοχές μακριά από τις περιοχές διαμονής, ο χαμηλός μισθός, το νοίκι και οι λογαριασμοί που τρέχουν χειροτερεύουν την κατάσταση. Μάλιστα με πρόσθετα εμπόδια και επιπλέον φραγμούς όπως η λήψη Παιδαγωγικής Επάρκειας που ως δυνατότητα δεν υπάρχει καν στο νησί. Η μη στελέχωση του ΚΕΔΔΥ αναδείχθηκε επίσης.

Από το Σεπτέμβρη όπως ειπώθηκε δίνεται μια άνιση και ηρωϊκή μάχη με τα κενά, την αδιοριστία, για τη στοιχειώδη λειτουργία του Ειδικού σχολείου – Νηπιαγωγείου, των τμημάτων ένταξης. Ο νόμος για την «υποχρεωτικότητα», είχε σαν αποτέλεσμα να στοιβαχτούν δεκάδες παιδιά ΑμεΑ σε σχολεία  χωρίς καμία στελέχωση και υποδομή. Παιδιά, που αντί να κοινωνικοποιούνται, γίνονται αντικείμενο χλευασμού, περιθωριοποιούνται, ενώ οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης «φορτώνονται» με καθήκοντα τα οποία δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας. Τα τμήματα υποδοχής μεταναστών ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα - τα μεταναστόπουλα περιφέρονται σε ένα σχολείο – παιδοφυλακτήριο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

Τέλος, τονίστηκε ότι όλα αυτά, που είναι αυτονόητα προσκρούουν στο μόνο ιερό και όσιο που αναγνωρίζει το σύστημα αυτό και δεν είναι άλλο από το κέρδος. Τα χιλιάδες ΑμεΑ, αποτελούν κόστος και βάρος για το κράτος. Η συνειδητή υπονόμευση της ΕΕ και των κυβερνήσεων οδηγεί, με βάση και την Ευρωπαϊκή εμπειρία, με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

Είναι απόλυτα αναγκαία η συσπείρωση των εργαζομένων στα Σωματεία τους, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στους δικούς τους φορείς ώστε με όλο το λαό να διεκδικηθούν άμεσες προσλήψεις, μόνιμου και σταθερού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, άμεσα μέτρα ανακούφισης της κατάστασης. Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Πυξίδα μας πρέπει να είναι το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Ειδική Αγωγή και την Υγεία. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύεται κάτι τέτοιο, για τα άμεσα καυτά προβλήματα της ειδικής αγωγής αλλά συνεχίζει στην ίδια λογική του «δημοσιονομικού κόστους», «ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις», στη λογική «τήρησης των δεσμεύσεων προς τους εταίρους στο ακέραιο». Εκεί δεν χωρούν τα ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι στην  Ειδική Αγωγή και οι ανάγκες τους, οι οποίοι αν δεν παλέψουν θα κληθούν και πάλι, σε γνώριμο σενάριο μαζί με το λαό, να πληρώσουν το μάρμαρο των νέων μνημονίων, δόσεων και μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν οι δύο σύλλογοι στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ