16.5.2016 10:38

Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της πρεμιέρας των Πανελλαδικών Απολυτήριων και Προαγωγικών Εξετάσεων αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

" Γνωρίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλη την προηγούμενη χρονιά και πιστεύουμε ότι μέσα σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας θα ολοκληρωθεί η προσπάθειά τους αυτή με επιτυχία" σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα εκπαίδευσης η ΝΕ του κόμματος αναφέρει:

" Παράλληλα διαβεβαιώνουμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς ότι η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ παλεύει αταλάντευτα ώστε όλα τα παιδιά στη χώρα μας να μπορούν να απολαμβάνουν Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση υψηλού βαθμού.

 Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικές οι  αλλαγές που ήδη δρομολογήθηκαν με νόμο, τόσο για την Τεχνική Εκπαίδευση με την νέα δομή ΕΠΑΛ:

- Α΄ ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων, προκειμένου να δίνεται στους μαθητές/-τριες η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.

- Β΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας και τομέων (θεωρητικά και εργαστηριακά).

- Γ΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων (θεωρητικά και εργαστηριακά).

- Μετά την αποφοίτηση, προαιρετικό «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», με εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας στο σχολείο και μαθητεία σε χώρους εργασίας. Στη συνέχεια θα τους δίνεται η δυνατότητα να πιστοποιηθούν αποκτώντας πτυχίο στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει επιπέδου 5 αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης  :

  • Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για τους απόφοιτους ΕΠΑΛ
  • Αποκαθίσταται η δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων, η οποία καταργήθηκε με το ν.4186/13
  • Με το ν. 4325/15 επανασυστάθηκαν οι 50 κλάδοι – ειδικότητες και οι 2.413 οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ που είχαν καταργηθεί με το ν. 4172/13, καταργήθηκε η διαθεσιμότητα και επέστρεψαν οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους
  • Με το ν. 4327/15 επαναλειτούργησαν στα ΕΠΑΛ από το τρέχον σχολικό έτος οι κατηργημένες ειδικότητες των μαθητών/-τριών (στους τομείς υγείας-πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών) από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ με το ν. 4186/13. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθεί το μαθητικό δυναμικό της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ (ημερήσιων και εσπερινών) στη σχολική χρονιά από 32.067 το σχολικό έτος 2014-2015 σε 40.019 το σχολικό έτος 2015-2016 (αύξηση 25 %)
  • Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται δόθηκε από το ΥΠΠΕΘ η δυνατότητα σε μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ του σχολ. έτους 2014-15 που απορρίφθηκαν λόγω απουσιών, και λόγω της αλλαγής του ΕΠΑΛ θα έπρεπε να επαναλάβουν δύο τάξεις, να προσέλθουν σε απολυτήριες εξετάσεις
  • Δημοσιεύτηκε Υπουργική Απόφαση με τα επαγγελματικά δικαιώματα 30 ειδικοτήτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ του ν. 3475/06

Όσο  για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

  • Με τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου γίνεται πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.
  • Με  ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες) και με την συνεπακόλουθη ενοποίηση των Εβδομαδιαίων Ωρολογίων Προγραμμάτων όπου θα προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα μαθήματα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) τα οποία προσφέρονταν μέχρι στιγμής μόνο στα σχολεία  ΕΑΕΠ (Στο νομό μας σε 5 δημοτικά σε σύνολο 32 σχολικών μονάδων).

 

Επίσης θεωρούμε θετική την διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν ΟΛΑ τα σχολεία με ΟΛΟΥΣ τους καθηγητές/τριες και δασκάλους/ες στη θέση τους και με ΟΛΑ τα βιβλία στα σχολεία, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει".

                                                            

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ