7.6.2016 15:37

Δήμος Χίου: «Και η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη, είχε συναινέσει στην αγορά της ΒΙ.ΑΛ.»

Αποποιείται των πλήρων ευθυνών της στο ζήτημα της αγοράς της ΒΙ.ΑΛ. η Δημοτική Αρχή Βουρνού, που με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι ενέργειες για την αγορά του ακινήτου ξεκίνησαν από την Δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη και η οποία είχε συναινέσει στο αίτημα του ιδιοκτήτη.

Όπως σημειώνει το κτίριο της πρώην ΒΙΑΛ είχε παραχωρηθεί δωρεάν από τον ιδιοκτήτη του, με μορφή χρησιδανείου (απόφαση Δ.Σ. 119/έτους 2013) στο Δήμο Χίου, για να λειτουργήσει την Ανακύκλωση.

Μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ (περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο), ο ιδιοκτήτης που επιβαρυνόταν, ζήτησε από την τότε δημοτική αρχή, να αγοράσει το κτίριο αίτημα στο οποίο η τότε Δημοτική Αρχή είχε συναινέσει.

Ο Δήμος είχε από την αρχή τη δέσμευση να αγοράσει το κτίριο, και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ο ιδιοκτήτης το παραχώρησε δωρεάν. Μάλιστα, η τιμή που εκτιμάτο ότι θα κυμαινόταν η πώληση του ακινήτου, ήταν πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Οι εναλλακτικές

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η μετεγκατάσταση της Ανακύκλωσης σε άλλο κτήριο, που θα αναγκαζόταν να ενοικιάσει ο Δήμος Χίου, δεν θα ήταν συμφέρουσα λύση, γιατί είχαν, ήδη, προηγηθεί έξοδα του Δήμου για την εγκατάσταση της ΒΙΑΛ. Επιπλέον, στο ενδεχόμενο μιας νέας εγκατάστασης θα χρειάζονταν και νέες αδειοδοτήσεις.

Προκειμένου ο Δήμος Χίου να στηρίξει την Ανακύκλωση και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχισή της, προκρίθηκε ως συμφερότερη η αγορά του κτιρίου της πρώην ΒΙΑΛ (απόφαση Δ.Σ. 97/2015), γιατί σε βάθος χρόνου αυτό θα συμπεριλαμβανόταν στην περιουσία του Δήμου. Στην αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος θα πλήρωνε τεράστια ποσά για το ενοίκιο του κτιρίου και εν τέλει, δεν θα του ανήκε.

Σύμφωνα με μεταγενέστερη απόφαση του Δ.Σ., επιλέχθηκε η χρηματοδότηση της αγοράς της ΒΙΑΛ  με δανεισμό και αποφασίστηκε η αποστολή επιστολών προς όλες τις τράπεζες, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, όπως και τους όρους του δανεισμού. Σε αυτήν τη φάση προβλεπόταν δανεισμός για ολόκληρη την αξία της ΒΙΑΛ, δηλαδή για 670.000 ευρώ.

Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αγορά του κτιρίου, προς όφελος του Δήμου. Προς το τέλος του έτους 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζουν την ίδρυση ΚΕΠΥ.

Η αγορά

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (1/2016) συνήφθη πρωτόκολλο παραχώρησης του κτιρίου της πρώην ΒΙΑΛ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό, η ταμειακή ρευστότητα 200.000 που εξασφαλίστηκε από την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου για το μεταναστευτικό, επέτρεψε την πληρωμή της πρώτης δόσης του αντιτίμου της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο ποσό για την αποπληρωμή της ΒΙΑΛ, ο ιδιοκτήτης συμφώνησε να πληρωθεί σε δύο δόσεις: μια των 235.000 ευρώ, την 01.12.2016 και μία την 01.12.2017

Άρα, ενώ η αρχική έρευνα για τη σύναψη δανείου αφορούσε το ποσό των 670.000 ευρώ, άμεσα, επανήλθαμε επικαιροποιώντας το αίτημα, ζητώντας πλέον, δάνειο 235.000, για τη μία δόση και 235.000 για τη δεύτερη δόση.

«Είναι φανερό ότι από τους χειρισμούς που κάναμε, μειώσαμε τόσο την αξία του δανείου και μετατοπίσαμε τον χρόνο λήψης και αποπληρωμής του, σημαντικά, ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τα οικονομικά του Δήμου.

Έτσι, προβλέπουμε δόσεις δανείου της τάξης των 30.000 ευρώ/χρόνο για το 2017 και 60.000 ευρώ/χρόνο,  για τα επόμενα χρόνια.

Εξακολουθούν να γίνονται πιέσεις προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής –και εδώ, πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της- για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, όπως οφείλει.

Εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση, δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε δανεισμό. Επειδή, όμως, πρέπει να καλύπτεται κάθε ενδεχόμενο, για τον λόγο αυτό, η χρονοβόρα διαδικασία δανεισμού θα πρέπει να ξεκινήσει, έγκαιρα», καταλήγει η Δημοτική Αρχή. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ