25.9.2016 0:29

ΔΗΜΑΡ Χίου: Δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας για τους Πρόσφυγες

Υπέρ της δημιουργίας νέων αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ Χίου.

«Σε μία εποχή που η φτώχεια μεγαλώνει και επεκτείνεται συνεχώς. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται. Η περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων της κοινωνίας  αυξάνεται.

Η σύγκρουση γεωστρατηγικών επιδιώξεων αναζωπυρώνει συνεχώς εστίες έντασης και πολέμου και ταυτόχρονα τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα από αυτές τις περιοχές απειλούν να αλλάξουν ριζικά το δημογραφικό τοπίο.

Επί τάπητος τίθεται ξανά για κοινωνίες και πολίτες το όριο ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία, γεγονός που τροφοδοτεί  συντηρητικά και ακροδεξιά ξενοφοβικά και μισαλλόδοξα ανακλαστικά.

Σε αυτό το περιβάλλον καλείται  και η τοπική μας κοινωνία να ισορροπήσει και να βρει βηματισμό διεξόδου και προοπτικής

Θεωρούμε σήμερα ότι όλοι οι τοπικοί θεσμοί κυρίως όμως οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα σύνεση και σχέδιο μακριά από σκοπιμότητες και λαϊκισμούς

Ζητάμε να πρωτοστατήσουν στην διεκδίκηση για:

  • την ισοκατανομή του προσφυγικού βάρους,
  • την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου,  
  • τον συντονισμό  για την ασφάλεια των πολιτών και την αξιοπρεπή διαβιώσει των προσφύγων
  • τον έλεγχο της λειτουργίας και του ρόλου των ΜΚΟ  

Παράλληλα ζητάμε να εκπονήσουν και να δεσμευτούν σε  μεσοπρόθεσμο σχέδιο ενεργειών και δράσης για την αντιμετώπιση κάθε νέας πιθανής εξέλιξης που θα αυξάνει  τον όγκο των προσφυγικών ροών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η δεδομένη αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με συνέπεια την υπάρχουσα κατάσταση, υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση να δράσει με ρεαλισμό έτσι ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη  ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και να αποτρέψει να διαταράσσεται κάθε φορά από τις εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος.   

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας των προσφύγων , δομές που θα διασφαλίζουν αφενός την αξιοπρεπή τους διαβίωση και αφετέρου την ασφάλεια των πολιτών και θα βάζουν οριστικό τέλος σε καταυλισμούς με αυξημένη όχληση όπως αυτοί της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ»,καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ Χίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ