5.2.2013 12:01

Δικαίωμα στη διαφορετικότητα

Στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε εκτός από τον αναστοχασμό(αυτό που λέμε ψάξιμο) η ανασφάλεια δίνει προνομιακό έδαφος στα στερεότυπα του παρελθόντος. Αυτά από την φύση τους είναι  εχθρός του γόνιμου προβληματισμού  και της κοινωνικής κίνησης, παράγουν ακινησία και  εξυπηρετούν την εξουσία. Τα στερεότυπα του φυλετικού, κοινωνικού, σεξουαλικού  και πολιτισμικού ρατσισμού, ως  «αυτονόητα  στην κοινή συνείδηση», είναι πολύτιμος σύμμαχος της και εργαλείο των κυρίαρχων ΜΜΕ. Απομονώνουν  τους ανθρώπους υποβιβάζοντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ως «μη κανονικά».                                                    Έτσι η εξουσία κάνει λιγότερο δύσκολα την  δουλειά της. Συνεχίζει  την καταστροφική πολιτική της. Διαπαιδαγωγώντας  τον πληθυσμό στην μη σκέψη  τον ετοιμάζει να δέχεται την δικιά της «κανονική»  και «αυτονόητη» πολιτική. Διαπαιδαγωγώντας  τους ανθρώπους στην άρνηση του διαφορετικού ανθρώπου- αλλοδαπού, άλλου θρησκεύματος, διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού –παράγει άτομα χωρίς δημοκρατικό ήθος.. Γιατί η Δημοκρατία βασίζεται στην αποδοχή του δικαιώματος του διαφορετικού από εμάς. Και η κεφαλαιοκρατική εξουσία, ειδικά τώρα στους καιρούς του μνημονίου, είναι απροκάλυπτα εχθρός της.                                                                                                                                                                        Γι αυτό το λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα και των ΛΟΑΔ  ατόμων δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας αλλά εξίσου σημαντικός και συνυφασμένος με όλους τους κοινωνικούς αγώνες που δίνουν αποτελεσματική απάντηση στην επαπειλούμενη βαρβαρότητα.
Με τις παραπάνω σκέψεις σας γνωστοποιούμε την κεντρική μας ανακοίνωση καθώς και σχετικό ρεπορτάζ στο  http://www.left.gr/article.php?id=23009
Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, ο πιο ακραίος νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο «συμβαδίζει», αλλά ενίοτε υποστηρίζεται από έναν εξίσου ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό.   Ειδικά στη χώρα μας, στο ιδεολογικό κλίμα που διαμορφώνουν η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η υπερσυντηρητική μετατόπιση του κομματικού συστήματος, αλλά και τμημάτων της κοινωνίας, έχουν ως αποτέλεσμα τα κρούσματα κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού προς το κάθε λογής «μη κανονικό» να πληθαίνουν ανησυχητικά. Στο κλίμα που διαμορφώνεται, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων μοιάζει ευαισθησία «δευτερεύουσας» σημασίας.
Η στοχοποίηση και η βία που υφίστανται τα άτομα αυτά, αποκλειστικά και μόνο λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού ή /και ταυτότητας φύλου (διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, επιθέσεις εναντίον ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων, ομοφοβικός λόγος, κλπ), αλλά και γενικότερα η επικράτηση παραδοσιακών και ακραία συντηρητικών «αξιών», εξαιτίας της οποίας θεωρείται «κανονικότητα» η περιθωριοποίηση των ατόμων αυτών και η εξαίρεσή τους από δικαιώματα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εξ ορισμού μη φιλικό για την Αριστερά κάθε απόχρωσης –και ιδίως τη δική μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξακολουθεί, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και στο πλαίσιο του Τμήματος Δικαιωμάτων και των αντίστοιχων θεματικών, να παρεμβαίνει και να κινητοποιείται για τα ζητήματα αυτά. Όχι «στο όνομα» των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά μαζί τους: υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους, και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ορατότητάς τους μέσα στην κοινωνία. Συμβάλλοντας, από άλλη οπτική, στην ανάσχεση του κοινωνικού συντηρητισμού, την επικράτηση του οποίου διευκολύνει δυστυχώς μια αντίληψη που θέλει τις συγκεκριμένες θεματικές εκτός συζήτησης –είτε στο όνομα «της κρίσης», είτε απλώς λόγω φόβου για το «πολιτικό κόστος».
Με τις σκέψεις αυτές, η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάλεσε τις συλλογικότητες των ΛΟΑΔ ατόμων στη Βουλή, σε μια συζήτηση-διαβούλευση, και σε μια προσπάθεια συντονισμού με αυτές

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ