13.6.2016 17:49

Δικαιολογημένες οι ενστάσεις του Δήμου για το «Ανδρεάδειο»

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ

Πλήρως δικαιολογημένη βρίσκει ο κατασκευαστικός κλάδος του νησιού την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου κατ’ επέκταση να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο που έχει αναλάβει την επέκταση του Ανδρεάδειου Σχολικού Κέντρου στο Βροντάδο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε ως αποτέλεσμα πολλών διεργασιών που έγιναν για το θέμα το προηγούμενο διάστημα, όταν και εξετάστηκαν ενδελεχώς όλα τα πιθανά σενάρια που θα προέκυπταν από την έκπτωση του εργολάβου του έργου.

Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν δύο σενάρια:

  1. Αν παρέμενε η εργολαβία «μετέωρη», η πιθανότητα να εκπέσει το έργο από το ΕΣΠΑ –από όπου και χρηματοδοτείται- θα είχε ως αποτέλεσμα το κόστος για την ολοκλήρωσή του να μεταβιβαστεί εξ’ ολοκλήρου στο Δήμο Χίου, του οποίου ωστόσο ο προϋπολογισμός δεν διαθέτει 400.000 ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες.
  2. Η προοπτική έκπτωσης του εργολάβου και η συνέχιση του υπόλοιπου μέρους των εργασιών από κάποιο άλλο εργολαβικό σχήμα, στην περίπτωσή μας του αμέσως επόμενου εργολάβου που μετείχε στο διαγωνισμό, χαρακτηρίστηκε πιο ευέλικτη και ίσως και πιο αποτελεσματική.

Στην έκπτωση ωστόσο μέτρησε και κάτι ακόμη. Το ίδιο εργολαβικό σχήμα που ανέλαβε το «Ανδρεάδειο» είχε προηγουμένως αναλάβει την αναβάθμιση των κτιρίων της οδού Δημοκρατίας. Εκ του αποτελέσματος ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνονται σήμερα κακοτεχνίες και ελλείψεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εν λόγο εταιρία δεν άφησε ικανοποιημένο το Δήμο, αναφορικά πάντα με τα προβλήματα που διαπιστώνονται στα κτίρια της Δημοκρατίας σήμερα.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση

Για το θέμα αυτό μίλησε στον «π» εργολάβος του νησιού ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή μιας εταιρίας εκτός Χίου για τα δημόσια έργα, δεν είναι πάντα η ιδανική. «Το μεγαλύτερο εύρος των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί μας είναι από χιώτικα χέρια και στην συντριπτική πλειοψηφία αυτά τα έργα είναι και καλές κατασκευές και λειτουργούν σήμερα χωρίς προβλήματα. Οι χιώτικες εταιρίες βλέπουν πάντα διαφορετικά την τοπική κατασκευαστική υποδομή. Υπάρχει άλλη έγνοια, άλλο ενδιαφέρον, άλλο αποτέλεσμα, καθώς είναι δημόσια έργα που χρησιμοποιούμε και εμείς οι ίδιοι και οι συμπολίτες μας και τα παιδιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι περιπτώσεις όπου εταιρίες από την Αθήνα, μέσα στην κρίση, ήρθαν στη Χίο αναζητώντας εργολαβίες είναι πολλές, σε αρκετές όμως περιπτώσεις οι εταιρίες αυτές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις εργολαβίες, πράγμα που τελικά καλούνται να κάνουν τα τοπικά εργολαβικά σχήματα. «Και στην περίπτωση του Ανδρεάδειου, του οποίου ο ανάδοχος τελικά κηρύχθηκε έκπτωτος, η λύση θα εξεταστεί τοπικά. Πάλι χιώτικο σχήμα με λίγα λόγια θα αναλάβει να ολοκληρώσει όσα μια εταιρία εκτός νησιού ανέλαβε να φέρει σε πέρας ανεπιτυχώς», συμπληρώνει με νόημα.

Τα παραδείγματα πάντως όπου  σε δημόσια έργα με πρόβλημα η λύση δόθηκε τοπικά είναι πολλά. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να ελπίζει ότι το «Ανδρεάδειο» θα είναι άλλο ένα παράδειγμα για την Αυτοδιοίκηση να αντιληφθεί πως η έκπτωση στην τιμή του ενός έργου σε διαγωνισμό δεν είναι πάντα η συμφέρουσα επιλογή, ακόμη κι αν ο Νόμος αυτό προβλέπει. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ