21.11.2014 9:25

Διευρύνεται το μέτωπο καταλήψεων στα ΑΕΙ για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα

Καζάνι που βράζει είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, με το μέτωπο των καταλήψεων να διευρύνεται, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για την εξυπηρέτηση των μετεγγραφών.

Οι αντιδράσεις έχουν φουντώσει μετά την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, στο ΕΚΠΑ η πρυτανεία υπογράμμισε ότι το ίδρυμα θα βρεθεί σε «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας» αν δεν φροντίσει η Πολιτεία να το ενισχύσει με χρήματα, υπαλλήλους και καθηγητές.

Ντόμινο καταλήψεων

Υπό κατάληψη βρίσκονται η Νομική Σχολή, η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Μαθηματικό Τμήμα.

Οι καταλήψεις έχουν επεκταθεί ήδη, είτε προγραμματίζονται άμεσα και σε άλλα ιδρύματα, όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου κινδυνεύει και το εξάμηνο καθώς η κατάληψη είναι σε εξέλιξη έξι εβδομάδες για άλλους λόγους) και τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Το πρωί της Πέμπτης φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) κατέλαβαν συμβολικά για λίγο την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και για σήμερα, Παρασκευή, οργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε τελικά την Πέμπτη, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που διακόπηκε βίαια την Τετάρτη από ομάδα φοιτητών που απαιτούσε από τα μέλη του σώματος να καταδικάσουν την πολιτική Φορτσάκη και τα πρόσφατα κείμενα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου συμμετείχαν τα εννέα από τα 14 μέλη της και πήραμε πολλές αποφάσεις για την τρέχουσα λειτουργία του ιδρύματος και για όσα συμβαίνουν στην Παιδεία. Ζητήσαμε δε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη και να συνεργαστούμε χωρίς βίαιες αντιδράσεις για το καλό του πανεπιστημίου» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας στο Βήμα.

Οι πιο πολλές, πάντως, από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ λειτούργησαν την Πέμπτη, καθώς οι φοιτητές που κάνουν κατάληψη άνοιξαν το κτίριο στο κοινό.

Πρυτανεία ΕΚΠΑ για φοιτητικούς συλλόγους

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Φορτσάκης επιχείρησε πάντως να περιορίσει το μέτωπο των φοιτητικών αντιδράσεων, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση, όπως του καταλογίζουν, να καταργήσει τους φοιτητικούς συλλόγους.

«Ως προς το θέμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που προτάθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πρυτανείας διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ' αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όρους θέτει το ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές

Τέσσερις προϋποθέσεις για να γίνουν οι μετεγγραφές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έθεσαν οι πρυτανικές αρχές, κάνοντας λόγο για «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας» αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος ζητούν:

  • Επαρκή χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες
  • Επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών
  • Δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για τη διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ